A+ A A-

AKADEMIJA I PROGRAMI POVODOM ISPRAĆAJA MATURANATA KARAĐOZ-BEGOVE MEDRESE

     Dvadeset i četvrti dan mjeseca maja 2008. godine u Mostaru je bio svečan i poseban. Bio je to dan maturanata Karađoz-begove medrese, koji su završetak svoga školovanja obilježili Svečanom akademijom, koja je održana u Narodnom pozorištu. U prisustvu najviših predstavnika vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, visokih zvaničnika IZ u BiH, direktora i profesora srednjih škola grada Mostara, roditelja, rodbine i prijatelja, Karađoz-begova medresa je ispratila desetu postratnu jubilarnu generaciju.

     Svečana akademija počela je učenjem ajeta iz Časnoga Kur'ana, koje je melodičnim glasom proučio maturant Jusuf Šarotić. Pozivajući razrednicu da im se pridruži na bini i održi posljednji čas odjeljenske zajednice, maturanti su se kroz svoja uvodna kazivanja zahvalili svima što su došli da ih isprate, ali i prisjetili onih koji su trebali biti tu sa njima, a nisu. Radi se o učenicima koji su sa njima započeli svoje medresansko školovanje, ali ih je život odveo nekim drugim stazama. Među njima su: Merjem Mulać, Elma Kovačić, Eniz Sijamija, Mirela Dedić i Šerif Beharović.

svecana_akademija_1

     Čast da ih prozove posljednji put imala je njihova razrednica prof.Jasmina Demirović, za koju maturanti nisu krili riječi zahvale za svu pomoć koju im je pružala tokom školovanja u medresi i bila drugom majkom, te su joj ovom prilikom  uručili simboličan poklon-sahat sa ugraviranim imenima svih maturanata.

     Ni posljednji čas odjeljenske zajednice nije mogao proći bez upita razrednice da neko, možda, nije odsutan. Ovoga puta svi su bili na času, svečani i lijepi, tako da je posljednja prozivka mogla početi. Prof. Jasmina Demirović ih je prozvala ovim redom: AHMIĆ JASMIN-KONJIC, BAJIĆ ESMINA-KONJIC, ČAUŠEVIĆ MEHMED-TUZLA, ČOPELJ ELDIN-MOSTAR, ĆOSIĆ ALMEDINA-JABLANICA, CVRČAK HUSEIN-MAGLAJ, EMŠO EMINA-KISELJAK, GARIB MINA-GORNJI VAKUF, GAZIĆ MUSTAFA-GORNJI VAKUF, GRABOVAC MIRNES-ZVORNIK, HADŽIĆ ABDULAH-GORNJI VAKUF, HADŽIĆ ŠEMSA-DUVNO, HEBIBOVIĆ ADIS-KONJIC, HUJDUR SEMIR-KONJIC, JAHIĆ EMIR-TUZLA, JUKLO ADNA-MOSTAR, MEZIT  ESMA-MOSTAR, MUJANOVIĆ EDIS-GRADAČAC, MUSTAFIĆ ALDINA-MOSTAR, MUŠIĆ FATIMA-MOSTAR, MUŠINOVIĆ AMAR-MOSTAR, OMEROVIĆ SAMIR-SREBRENICA, PEKARIĆ HALID-GRADAČAC, PUCE ILHAMA-MOSTAR, PULIĆ AMIR-VISOKO, ŠAROTIĆ JUSUF-TEŠANJ, TIHAK ALMIR-GORNJI VAKUF, ZUKIĆ ZENAJDA-GORNJI VAKUF.

     Poslije posljednje prozivke maturanata, počela su njihova obraćanja, u kojima su naglasili zadovljstvo što su bili učenici najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini. Podsjetili su sve prisutne kakav i koliki put su prošli od dolaska u medresu, septembra 2004.godine, pa sve do ovog svečanog čina, maja 2008. godine.

     Ispred maturanata su govorili: Adis Hebibović, predsjenik razredne zajednice, Mehmed Čaušević, predsjednik Vijeća učenika Karađoz-begove medrese, Esma Mezit, učenica 363. generacije, Ilhama Puce, te Mina Garib.

     Posljednji čas odjeljenske zajednice završen je čitanjem oproštajnog pisma, koje je u ime svih maturanata napisao i uputio razrednici prof. Jasmini Demirović, Jusuf Šarotić, a koje je izazvalo suze među publikom.

     Himnom ove generacije maturanata, koju je, posebno za njih, kako je to činio i za prijašnje generacije, napisao Mirsad Puce, predstavio se i Hor Karađoz-begove medrese, sastavljen od svršenika iz gotovo svih generacija, da bi poslije izveo kolaž ilahija, također od Mirsada Puce.

     Maturantima 363. generacije ovom prilikom, najprije, se obratio Aid ef. Tulek, svršenik iz 354. generacije maturanata, prve postratne, njen učenik generacije, a danas profesor u Karađoz-begovoj medresi, koji je  u svom obraćanju naglasio važnost školovanja u Karađoz-begovoj medresi za današnju omladinu, i pozvao sve prisutne da svoju djecu upisuju u istu.

     Imajući na umu težinu posla razrednog starješine, maturanti 363. generacije, odlučili su da razrednike svih dosadašnjih generacija nagrade zahvalnicama i prigodnim hedijama, kako bi im se odužili i za ono što su im pružili kao muderrisi u Medresi. Nagrađeni su: prof. Jasmina Demirović, razrednica 354. i 363. generacije, prof. Sabit Hodžić, razrednik 355. generacije, prof. Seid Eminović, razrednik 356. i 360. generacije, prof. Smajo Čolaković, razrednik 357. i 361. generacije, prof. Muhamed Purišević, razrednik 358. generacije i prof. hfz. Emin Tucović, razrednik 359. i 362. generacije, kao i muftija mostarski Seid ef. Smajkić i direktor Karađoz-begove medrese, Šefko ef. Tinjak, za nesebično zalaganje i trud da Karađoz-begova medresa ponovo otvori vrata svojim učenicima, što se dogodilo septembra 1995. godine.

svecana_akademija_8

     Čast da se obrati maturantima, imali su i direktor Medrese, Šefko ef. Tinjak, kao i izaslanik reisu-l-uleme, dr.Mustafe ef. Cerića, Ibrahim ef. Begović.

     U svom obraćanju direktor ove škole je kazao: " Razlogom današnjeg našeg okupljanja su danas ovdje 28 maturanata, 17 momaka i 11 djevojaka, "te im poručio: "Dragi maturanti, najbolja poruka je ona koju vam upućuje Allah dž.š. iz sure Lukman, u kojoj kaže Lukman svome sinu, a ja vama to prenosim: 'O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od rđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi-dužnost je tako postupiti."

     Izaslanik reisu-l-uleme, Ibrahim ef.Begović je maturantima poručio: "Čast mi je biti na ovom skupu i čast mi je u ime Rijaseta i reisu-l-uleme i Vjersko-prosvjetne službe uputiti vam čestitke na ovom velikom jubileju-desete generacije nakon obnove rada Medrese i 363. generacije od njenog osnivanja," te dodao: "Nemojte zaboraviti svoju medresu, vraćajte se u svoju medresu i vraćajte svojoj medresi."

     Ilahijom "Uspomene" Hor Karađoz-begove medrese je još jednom podsjetio na ono šta znače medresanski dani za njene učenike i svršenike, nakon čega je uslijedilo kratko obraćanje muftije mostraskog, u kojem je kazao da je ova medresa ponos grada na Neretvi, a potom hair-dovom maturante 363. generacije ispratio u život i daljnje školovanje.

     Uslijedila su čestitanja maturantima od strane njihovih roditelja, rodbine, prijatelja, učenika i svršenika Medrese, koja su propraćena mnogobrojnim, ali iskrenim suzama, te željama da ih prati svaki hajr u životu. 

Mevlud i hatma dova vakifu

     Mostarci su u periodu od 22. do 24.maja bili počašćeni mnogim programima, koje su im priredili Medžlis IZ Mostar, Muftijstvo Mostar i Karađoz-begova medresa, a sve povodom ispraćaja 363. generacije maturanata ove odgojno-obrazovne ustanove.

Tako su, nakon Večeri Kur'ana, koja je održana 22. maja, imali priliku uživati u mevludskom programu, kojeg je izveo Hor Karađoz-begove medrese, na čelu sa svojim profesorima. Mevludskom programu prisustvovao je veliki broj džematlija, koji su zajedno sa izvođačima učili odlomke mevluda, ilahije, tekbire i salavate. Mladost medrese je i ovim programom podsjetila još jednom na lik i djelo njihovog vakifa Mehmeda Karađoz-bega, koji im u amanet ostavi medresu, džamiju, i mnoge druge hajrate da uče u njima i slijede put kojim je on hodio, sa Allahovim riječima na usnama i Sunnetom Poslanika Muhammeda a.s. na djelu.

     Upravo zbog toga Karađoz-begova džamija i jeste bila mjesto održavanja svih ovih programa, da se podsjeti na hajrate koje nam ostavi Karađoz-beg prije 450. godina, a u kojima i danas mogu uživati i u okrilje Uzvišenog hrliti sve generacije Mostaraca.

     Čast da se na kraju mevludskog programa obrati, najprije, maturantima, a potom i svim džematlijama, pripala je sekretaru Muftijstva mostarskog, Nazif ef. Garibu.

U svom iskrenom i nadahnutom obraćanju ef. Garib je naglasio: "Ovaj mevlud je u čast ispraćaja 363. generacije Karađoz-begove medrese," te dodao: "neka Allah dž. š. ukabuli naše sevabe nama, a neka sevabe upiše i Karađoz-begu, za gradnju ovog hajrata u kojem se nalazimo."

     Na kraju svog obraćanja, poruku svršenicima i maturantima Karađoz-begove medrese, uputio je riječima: "Nadati se da su svi svršenici Karađoz-begove medrese od onih za koje je Poslanik kazao "čestito dijete koje moli za svoje roditelje."

     Poslije obraćanja Nazif ef. Gariba, maturanti Medrese su pred dušu vakifa Karađoz-bega, njihovog profesora Mehmeda Pajevića i Hamdije Ovčine, radnika u Karađoz-begovoj medresi, proučili i poklonili hatma-dovu, te zajedničkim klanjanjem jacije-namaz završili druženje u ovoj divnoj večeri, u kojoj su se napojili sa izvora Njegove riječi. 

Kur'an žubori u srcima našim 
     U prepunoj džamiji Karađoz-begovoj, 22. maja 2008. godine je, poslije akšam-namaza, održana Večer Kur'ana, koju su prisutnim džematlijama priredili Medžlis IZ Mostar, Muftijstvo Mostar i Karađoz-begova medresa. Večer Kur'ana bila je još jedan u nizu programa koji je izveden u čast ovogodišnjih maturanata mostarske medrese. Kroz ovu noć kur'anskim riječima poveli su nas voditelji Sedad Batlak i Jasmin Ahmić, napominjući: "Susrećemo se u okrilju neizmjerne Božije milosti, ispraćamo još jednu generaciju maturanata Karađoz-begove medrese-mladost koja kreće stazama Božijeg Vjerovjesnika. Neka ova mladost bude čuvar svjetlosti dina-islama i vječene riječi Njegove. Molimo Allaha da časni Kur'an, koji će večeras zažuboriti u našim srcima, bude i ostane naš putokaz do Vječne kuće."

     Potom se otpočelo sa učenjem Kur'ana Časnog, čiji su ajeti potekli sa usana deseterice učača iz Bosne i Hercegovine, među kojima su se našli i učenici i svršenici Karađoz-begove medrese.

spendi-vecer_kurana

     Prvi je ajete iz sure El-Beqare proučio mr. Muhamed Purišević, inače profesor kiraeta, kao izbornog predmeta, u mostarskoj medresi. Čast da uči ispred učenika naše medrese pripala je Amini Seferović, učenici prvog razreda, u koji se upisa u 450. godišnjici od osnivanja hajrata Karađoz-bega. Iz Sanskog Mosta pridružila se ona medresinom hajir sahibiji i nama.Učila je odlomak iz sure Fussilet. Imam džamije u mostarskoj Donjoj Mahali, a inače svršenik Gazi Husrev-begove medrese, Jusuf ef. Kafadar, učio je odabrane ajete sure Jusuf.

     Poslije ef. Kafadara, uslijedila je niska učača svršenika Karađoz-begove medrese. Prvi je počeo nizati svojim melodičnim glasom Nihad Ibrišević, svršenik iz 359. generacije, a koji je trenutno student Fakulteta islamskih nauka, i član njegovog hora. On je proučio odabrane ajete iz sure El-Ahzab.

     Prisutne džematlije svojim lijepim glasom i mekamom počastio je i Špendi Fidani, svršenik iz 358. generacije, a danas i svršenik Fakulteta islamskih nauka, u Sarajevu. On je proučio odlomak iz sure El-Kehf.

     Nisku učača svršenika naše medrese zatvorio je Omer Nasić, iz 358. generacije, koji je danas mujezin Bijele džamije u Gračanici. Inače, učesnik je evropskog takmičenja učača Kur'ana u Zagrebu. Učio je odlomak iz sure Ali Imran.

     Poslije proučenih ajeta iz sure Ali Imran, prisutnom džematu se obratio glavni imam Medžlisa IZ Mostar, Salem ef. Dedović, koji je poselamio prisutne ispred organizatora ovog događaja.U svom kratkom, ali nadahnutom obraćanju, je kazao: "Medresa je plodno stablo čiji su plodovi ovogodišnji maturanti Karađoz-begove medrese....Ukras i džemat Karađoz-begove džamije su upravo učenici i muderisi ove medrese."

     Učenjem nekoliko ilahija počastili su nas svi učači ove Večeri Kur'ana.

Poslije učenja ilahija nastavljeno je sa učenjem riječi Njegovih. Hamza Lavić bio je učesnik na Internacionalom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu 2002. godine, gdje je osvojio I mjesto, što ga svrstava među najbolje učače Kur'ana ovog podneblja. Mostarce je, ovoga puta, počastio učenjem ajeta iz sure El-Furkan.

     Ajete sure El-Vakia učio je hfz. Emin ef. Tucović, profesor kiraeta u Karađoz-begovoj medresi, inače, učesnik na više međunarodnih i domaćih takmičenja i večeri Kur'ana. U Hercegovinu je, nakon sedamdeset godina, vratio tradiciju hifza, i to 11. 11. 1993. godine, kada mu je i proučena hafiska dova. Snimio je nekoliko kaseta učenja Kur'ana, ali je svakako najponosniji na projekat koji upravo aktivno radi-snimak učenja cijelog Kur'ana. Rado je slušan i pozivan diljem Bosne i Hercegovine.

     Mensur Kerla, apsolvent na Fakultetu islamskih nauka, te pobjednik na Balkanskom takmičenju učača Kur'ana 2007. godine, u ovoj noći Kur'ana učio je odlomak iz sure El-Kijame.

     Omer Zulić učesnik je mnogih takmičenja učača Kur'ana, što potvrđuju i nagrade koje je dobio i to: Internacionalno takmičenje učača Kur'ana u Zagrebu 2000. godine i osvojeno I mjesto, Međunarodno takmičenje učača Kur'ana u Iranu i osvojeno 8. mjesto, na što je itekako ponosan. U Karađoz-begovoj džamiji učio je ajete iz sure En-Nebe.

     Druženje sa Božijom Knjigom završila je, učenjem dove, Esma Mezit, svršenica 363. generacije i učenica generacije.

     Bila je ovo noć za pamćenje, i pouku da "kada se ljudi okupe u jednoj od Allahovih kuća da uče Allahovu knjigu i da je međusobno proučavaju, na njih se spusti mir, prekrije ih Allahova milost, okruže ih meleki i Allah ih spomene među onima koji su kod Njega."

MEADIN MRNDŽIĆ