A+ A A-

U Gislavedu održan seminar za imame i skupština Udruženja ilmijje IZB u Švedskoj

U gradu Gislaved 28. i 29. aprila 2014. godine održan je seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Seminaru su prisustvovali gotovo svi imami, a poseban gost iz Bosne i Hercegovine bio je predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Mensur-ef. Pašalić.

Na početku seminara Izet-ef. Bešić, sekretar omladinske organizacije „Bemuf“, predstavio je Pravopis bosanskog jezika i projekat distribucije ovog značajnog izdanja, koji „Bemuf“ vodi zajedno sa Izdavačkom kućom „Most“ iz Sarajeva. Projekat je sa oduševljenjem prihvaćen od imama i rukovodstvu IZBUŠ sugerira se aktivno ukuljučenje u ovaj projekat.

U nastavku seminara, na temu „Imam i džemat“, govorio je predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Mensur-ef. Pašalić. Imami su sa velikom pažnjom pratili ovo izlaganje, koje je bilo potkrijepljeno nizom praktičnih primjera i savjeta iz bogatog dugogodišnjeg imamskog rada Mensur-ef. Pašalića.

Glavni imam IZBUŠ Idriz-ef. Karaman govorio je na temu „Status imama u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj“. U svom izlaganju Idriz-ef. Karaman je iznio statističke podatke o golemim aktivnostima koje imami sprovode u svojim džematima. Posebno je istakao podatak da se mektebska nastava održava na 48 mjesta u Švedskoj, dakle, u prosjeku,  dva punkta mektebske nastave na svakog imama.

Nažalost, imami najčešće nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad. Gotovo nevjerovatno zvuči da samo pet džemata u potpunosti iz vlastitih sredstava finansira angažman svojih imama.

Kad je u pitanju visina ličnog dohotka, prosječna plaća naših imama puno je bliža švedskom „minimalcu“ nego prosječnoj plaći u ovoj državi.

Nakon ovih izlaganja i diskusije prisutnih imama predloženi su sljedeći zaključci:

- Bez obzira na svoj status imami će nastaviti i unaprjeđivati svoje aktivnosti.

- Potrebno je intenzivno raditi na poboljšanju statusa i ugleda imama. U tom smislu, nastojati da džemati potpišu Kolektivne ugovore i standardiziraju ugovore o zaposljenju imama.

- Reaktivirati Udruženje imama i muallima IZBUŠ i pripojiti ga Udruženju ilmijje BiH.

- Nakon što su usvojeni amandmani na Ustav IZ u BiH aktivno raditi na usaglašavanju normativnih akata IZBUŠ sa ovim dokumentom.

- Značajnije se uključiti u aktivnosti omladinske organizacije „Bemuf“.

- Pomoći aktivistima Građanske koalicije „1. mart“

Nakon završetka radnog dijela seminara prikazan je dokumentarni film „Imami šehidi“. Projekciji ovog izvanrednog filma prisustvovali su i džematlije Džemata domaćina, a skupu se obratio predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Mensur-ef. Pašalić.

Drugi dan seminara održana je Skupština Udruženja imama i muallima IZBUŠ. Jednoglasno je odlučeno da se ovo  Udruženje ubuduće zove Udruženje ilmijje Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj i da djeluje kao ogranak matične organizacije u BiH.

Za predsjednika je izabran Nezir-ef. Špiodić, a u Upravni odbor: Almedin-ef. Spahić, Smajo-ef. Šahat, Elvedin-ef. Bešlija i Alen-ef. Delić.

Po običaju, odličan domaćin ovog dvodnevnog skupa bio je Džemat Gislaved.

I.K.

  • 0101