A+ A A-

Džemat Došci-G. Kamengrad ukrasilo 17 novih učača Kur'ana

Noć uoči mubarek Lejletu-l-berata bila je posebno svečana u džematu Došci-G. Kamengrad. S obzirom da je i vrijeme nedavno završene mektebske godine, mevludski program je iskorišten i za promociju najvrjednijih, najurednijih i najredovnijih polaznika mekteba, kao i promociju mektebskih i odraslih svršenika kur'anskog pisma. Na osnovu evidencije, a sa ciljem afirmacije mektebske nastave, svake godine najredovniji polaznik određene grupe primi posebnu pohvalu, što je kod polaznika već stvorilo takmičarski duh. Svojevrsnu titulu najvrjednijih polaznika svake godine ponesu oni koji u toku jedne mektebske godine uspješno završe dva ilmihala.

hat-dos-kamngra-06-2013-1

Najmlađi polaznici još na početku godine budu upoznati da će na kraju godine nagradu i pohvalu dobiti ona-j čija sveska i ilmihal budu najuredniji, što mališani na kraju godine sami između sebe biraju. Time se na praktičan način potiču i uče urednosti kao jednom od najljepših ukrasa muslimana-ke.

Svečanost praćena diljem dunjaluka

Prelijep i neuobičajen mevludski program izveli su imami sanskoga Medžlisa, a na početku svečanosti prepunoj džamiji obratio se gl.imam, Husein ef. Kovačević. S obzirom da je još jedna novina na ovoj svečanosti bio prenos kompletnog programa UŽIVO putem interneta za našu dijasporu, Glavni imam je iskoristio priliku da u svome obraćanju istakne važnost popisa stanovništva i odaziv naših ljudi iz dijaspore na isti. U svome uvodnom obraćanju, domaćin svečanosti, Senad ef. Omić, posebno se zahvalio onima koji su omogućili prenos svečanosti uživo za džematlije koji žive u tuđini (dijaspori), istakavši da oni zaslužuju da barem jednom godišnje osjete da i mi činimo nešto za njih. Preko 700 gledanja u toku samog programa i brojni selami i poruke zahvale iz mnogih zemalja svijeta su to i potvrdili. Najveće zasluge, u tehničkom smislu, za ovakvo hair-korištenje interet tehnologije pripadaju mladom i agilnom imamu Nevres ef. Softiću, autoru  DVD Kur'ana, audio sinhronizovanog na bosanski jezik, inače prvog projekta takve vrste i kvaliteta u svijetu.

Posebna atrakcija su bili svršenici kur'anskog pisma – veliki i mali. Mali su isti završili u sklopu redovne mektebske nastave, te primili svoje Kur'ane. Veliki, odnosno, odrasli polaznici Kursa kur'anskog pisma, njih deset, uspješno su za manje od tri mjeseca savladali Sufaru, te promovisani u učače Kur'ana Časnog. Ovo je II generacija odraslih svršenika pomenutog Kursa u ovome džematu, a isti će nastaviti usavršavanje pravilnog učenja Kur'ana. Najstariji od odraslih učenika bio je h. Mirsad Burnić (62) koji nije krio sreću i radost zbog napokon ostvarene želje. Iako najstariji u grupi, od ostalih polaznika proglašen je ''učenikom generacije''. Predavač na ovoj svečanosti, prof. Suad ef. Mahmutović iz Bihaća, manirom vrsnoga vaiza skrenuo je pažnju novim učačima Kur'ana na značaj onoga što su postigli, te istakao da nisu mogli na ljepši način mubarek ramazanu izići u susret. Primjere djece i odraslih među novim učačima Kur'ana, među kojima je bilo roditelja i djece, djedova i unučadi, pomenuti vaiz je mudro iskoristio da potencira važnost lijepog odgoja i skladnih odnosa u našim porodicama.

S. Omić