Promo banner

A+ A A-

Muftija Smajlović na Manifestaciji o Srebrenici održanoj u Danskoj

Već sedmi put zaredom se održava Manifestacija o Srebrenici, sjecanje na genocid 1995. na području Danske.

00-mu-voj-dan-man-05-2013-1

Ovog puta je domaćin bio džemat Sabur iz Randersa.

Džemat Sabur je jedan od aktivnih džemata u Danskoj i ovogodišnju manifestaciju je upriličio u prelijepom ambijentu sale u Fritidscentret u Randers-u.

Gosti manifestacije su i ovaj put dojmili publiku svojim emocionalnim kazivanjem o danima progona i pogroma u Srebrenici od samog početka rata i agresije pa do krvoprolića u danima jula 1995.

Voditelj programa je bio izvrsni Benjamin Dajić, koji nas je veoma vispreno vodio kroz današnji program.

Manifestacija je otvorena učenjem Kur`ana Časnog u izvođenju imama džemata Sabur Kadrije ef. Pitarevica.

Prvi koji se publici obratio sa govornice je Avdo Huseinović, koji  nas je ukratko uveo  u temu njegovog dokumentarno  istraživačkog  filma iz 2010. godine ”Daleko je Tuzla”. On je naglasio važnost sjećanja i podsjećanja na te dane zbog prenošenja istine budućim generacijama. Da se zlo ne ponovi.  Zatim smo pogledali i prvi dio filma ”Daleko je Tuzla”, koji govori o stanju u Srebrenici od početka agresije pa sve do krvavog jula 1995. govori o izdaji UN-ovih vojnika i zapovjednika. Govori o golgoti jednog dijela naroda i nepravednosti međunarodne zajednice koja im je rezolucijom garantovala sigurnost.

Drugi govornik je bio gradonačelnik Randersa Steen Bundgård. Gradonačelnik nam je poželio dobrodošlicu u grad Randers. Kazao je da je potresen onim sto je vidio u filmu i da mu je teško vidjeti sto je Evropa dozvolila da se to desi na njenom tlu. Pitao se zar ne trebamo učiti iz historije i čudio se gradonačelnik kako Evropa, a ni Danci ništa nisu naučili iz onih stvari koje su se dešavale u 2. svjetskom ratu.  Mnogima je bilo teško da razumiju omjer zločina i tragedije koji se tada dešavao. Naglasio je da su rane na dušama ljudi i nakon 18 godina duboke, ali da se zajednički i ovakvim skupovima daje nada i poruka omladini da se genocid nikada ne ponovi.  Važan korak na tom putu je i to što je Evropa 11.juli proglasila Danom genocida. Naglasio je važnost informacije o ovim događajima i važnost upoznavanja sire javnosti o genocidu na tlu  Evrope.

Mehdin Jakubović , osnivač Udruženja Prosvjetitelj Muallim iz Srebrenice je naglasio vrijednost zajedničkog djelovanja na putu istine i dobra. Važna je sloga i jačanje zajednice kao i nesebično ulaganje dijela vlastitog imetka i vremena na tom putu. Upravo tako radi njegova organizacija.

Nakon njegovog kraćeg obraćanja pogledali smo video isječak o aktivnostima organizacije Prosvjetitelj Mualim.

To je zaista širok i bogat spektar aktivnosti od pomoći povratnicima na terenu, kroz akcije projekta plasteničke proizvodnje, podjele novčane i humanitarne pomoći, uručivanja sadake, zekata i podjele kurbana, zajedničkih iftara, pa preko vjerske edukacije djece i omladine do sekcije borilačkih vještina.

Nakon ove prezentacije publici se obratio Nermin Mujkanović , predsjednik ovog Udruženja, koji je na jedan veoma emotivan način ispričao priču o golgoti njegove porodice u teškim danima rata, kada ostaje sam sa majkom, bez svoja dva brata i oca koji su mučki ubijeni.

Ispričao nam je kako mu je Prosvjetitelj Mualim u tim teškim danima iza rata bio svjetlo koje ga je vodilo. Kao dječak je postao njihov član. Tu je naučio o svojoj vjeri i o društvenom aktivizmu. Postao je i član karate sekcije, a danas on vodi  tu sekciju i predaje samoodbranu.

Hor džemata  Sabur nas je obveselio i uljepšao nam svečanost lijepim izvođenjem ilahija.

Nakon kraće pauze skupu se obratila i Kada Hotic, potpredsjednica Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe. Mnogi nisu mogli uzdržati suze slušajući o njenoj ličnoj tragediji.

Pričala nam je Kada i o svom udruženju i prenijela nam selame od majki iz udruženja.

Pričala nam je o njihovoj dugogodišnjoj borbi protiv zaborava i o važnosti toga da svaka žrtva dobije svoje ime, svoj mezar.

Na kraju svoje priče šalje nam Kada svoju poruku da čuvamo nas identitet i nasu Bosnu ma gdje bili. Publika ustaje na noge iz poštovanja prema ovoj majci i ispraća je srdačnim aplauzom.

Haris Hajlovac, efendija iz Esbjerga nas je osvježio jednom nadahnutom, prigodnom  recitacijom.

Adnan Demirovic, predsjednik IZB Danske se obratio zaista inspirativnim govorom, naglašavajući važnost nezaborava genocida i IZBD kao čuvara tog nezaborava, koja već evo sedmu godinu u kontinuitetu organizuje ovu manifestaciju.

Naglasio je da je nas boravak u Danskoj posljedica genocida i tog ratnog perioda kada je čovječnost stradavala, a mi Bošnjaci smo tu čovječnost branili.

A zatim je podijelio ime Srebrenica tako sto je svakom pojedinom slovu dodao jednu osobinu koju mi Bošnjaci trebamo imati da se ne bi ponovilo i da bismo opstali:

S kao Samosvjesnost i spremnost;

R kao Rad na nezaboravu;

E kao Edukacija – važno je biti na mjestima gdje se odlučuje, a to se može samo putem edukacije i obrazovanja. Naglašena potreba za obrazovanjem na svim poljima;

B kao Bosna – da nam vodilja bude patriotizam i ljubav prema domovini. Ta ljubav za nas treba da bude farz;

R kao Rad- raditi i samo raditi, truditi se  duplo vise nego ostali;

E kao Evaluacija – moramo znati da se ne ponovi;

N kao Nauka – ko ovlada naukom, vlada svijetom, nauka i kontinuirano obrazovanje, u skladu sa prvom kur`anskom porukom: ”Uci, u ime Gospodara svoga…!”;

I kao Islam- vjerski identitet kao neodvojiv dio ukupnog identiteta Bošnjaka

C kao Cilj- moramo biti svjesni naših ciljeva, a to su Islam, domovina i jezik

A kao Amnezija – oslobođenje od pogubnih svojstava  uskogrudnog gledanja, međusobne  zavisti , ljubomore, pakosti, mržnje.

Posljednji se skupu obratio Ismail ef. Smajlović, vojni muftija. On je naglasio važnost našeg zajedničkog djelovanja na putu istine i pravde. To je naša misija, a misija je usud čovjeka od rođenja pa do smrti. Kazao je kako je čuo lijepe poruke od svih učesnika i da je ova manifestacija uzoran način jednog dostojanstvenog sjecanja i nezaborava.

Svi smo na istom putu da živimo na istini i da, ako Bog da, umiremo sa istinom. Proučio je ajet iz Kur`ana Časnog koji je objavljen po povratku Poslanika s.a.v.s. u Mekku:
 "Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!" (Kur'an 17/81)

Naglasio je važnost iskrene dove dragom Stvoritelju, baš kao što je to i Poslanik s.a.v.s. činio sa brda iznad Mekke kad je odlazio iz ovog grada za Medinu.

Allah dž.š. mu je uslišio njegovu dovu i počastio ga povratkom u Mekku, kao iskrenog Svog  roba  i donosioca  istine .

Naglasio je da svaka iskrena dova iz srca vjernika biva uslišana i stoga nas je uputio da što češće upućujemo dove Stvoritelju.

Poručio nam je da živimo časno i dostojanstveno i da pronosimo istinu svijetom.

Zvanični dio manifestacije završio je milozvučnim učenjem Kur`ana Časnog u izvedbi Muamera Krdžića.

Oglasio se nakon toga ezan za podne namaz. Klanjalo se, družilo se uz hranu i pice koje su nam priredile vrijedne domaćice iz džemata Sabur.

Molim Allaha dž.š. da obilnom nagradom počasti naše vrijedne džematlije iz Randersa!

Emina Jakić, Brande

  • 0101