A+ A A-

Ikrar dove u Zavidovićima i Srebreniku

U subotu 06. 10. 2012. godine upriličena je zajednička Ikrar dova za ovogodišnje hadžije sa područja MIZ-e Zavidovići. Dova je proučena u prepunoj Gradskoj džamiji.

MIZ-e Zavidovići dvanaest godina organizuje zajedničke ikrar dove za svoje hadžija, pa se slobodno može reći da je organizacija zajedničkih ikrar dova postala tradicija na području Medžlisa.

ikrar-dova

Ovo je svojevrstan dan hadžija, kada se okupe skoro svi hadžije koji su već obavili hadž da zajedno uz učenje dova isprate ovogodišnje hadžije i zažele im hairli putovanje u blagoslovljena mjesta Meku i Medinu.

Uz učenje Kur'ana od strane imama prisutnima su se obratili glavni imam MIZ-e Zavidovići Sulejman ef. Efendić i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

U uvodnoj i pozdravnoj riječi imam džemata Izet ef. Čamdžić, koji je ove godine ide na hadž u svojstvu kordinatora za avionsko putovanje, je poselamio prisutne zaželivši im sretno i hairli obavljanje hadža.

Prisutnima se obratio glavni imam istakavši značaj hadža u životu muslimana, vrijednost ovog puta, te pozvao prisutne da se pripremaju za ovakva putovanja. Nakon obraćanja glavnog imama, muftija banjalučki održao je predavanje u kome je istakao ulogu hadža u životu muslimana i ponašanje hadžije nakon obavljenog hadža.

Program je završen ašaretom koje proučio hfz. Davud ef. Efendić učenik III razreda Behram-begove medrese a koji je na internacionalnom takmičenju u Zagrebu ove godine osvojio prvo mjesto u hifzu 15 džuzova Kur'ana. Po proučenoj dovi pristupilo se čestitanju hadžijama kojima je dova proučena a to su: MULABEGOVIĆ RUKIJA, ŠUŠIĆ RAMIZ, ŠUŠIĆ ESMA, FOJNICA NURAGA, BAJRAMOVIĆ JUSUF, RAMIĆ SUNIJA, RAMIĆ RAMIZ, BURKIĆ MEDINA, AVDIĆ SEMKA, HOROZOVIĆ ŠEHIDA-ŠEZIJA

Ikrar dove u Srebreniku

Odlazak na hadž je je vruća želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž je značio uspjeh svakog takvog insana Božijeg. Sama svečanost ispraćaja pojedinaca ili grupa hadžija posebno se oglašavala, dali putem pisanih pozivnica ili putem obavijesti, koje su imami čitali na hutbama.

Kako je već ovdje tradicija i običaj, ikrar dove na Medžlisu Srebrenik, su skoro pa obavezne i one su lijepo posjećene. Uz učenje Kur'ana, mevluda, tekbira, ilahija i salavata, uputi se i prigodna besjeda i prouči dova.

Džamija u Špionici u nedjelju 29. 09. 2012. godine, poslije podne namaza, je bila pretjesna da prihvati sve one koji su željeli prisustvovati hadžijskoj dovi špionjačkim hadžijama.

ikrar-srebrenik

Ove godine na hadž iz džemata Špionica idu 4 hadžija: Mirsad Bašić, dugogodišnji predsjednik Džematskog odbora džemata Špionica i član IO Medžlisa Srebrenik, hadži Hazim Bašić i njegova hanuma Sadija koji po treći put zajedno zijarete Mekku i Medinu, kao i Osmanović Bekir, jedan od najmlađih hadžija-kako je to istakao imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić.

Tradicija je u Srebreniku da se prvo u kućama hadžija prouči ašere i da se hadžije iz svojih kuća do džamije prate tekbirima, tako je bilo i ove godine, kada su srebrenički imami zajedno sa profesorom Behram-begove medrese u Tuzli Idriz ef Memićem i ostalim gostima otišli do hadžijskih kuća i iz njih špioničkim ulicama dopratili hadžije u prelijepu džamiju u Špionici. Prije podne-namaza u kući hadžije Mirsada Bašića je 42 imama proučilo hatmu i dovu za hairli put hadži Mirsadu Bašiću iz Špionice, kao i svim hadžijama iz Špionice kao i svim hadžijama koji ove godine putuju iz Srebrenika pa i cijele Bosne. Hadžije do džamije dopratile su njihove porodice, prijatelji kao i imami.

Nakon klanjanja podne namaza glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik ef Hodžić poselamio je prisutne i zaželio im dobrodošlicu. Posebne selame je uputio profesoru Idriz ef Memiću i zahvalio mu se na njegovom dolasku.

Poslije izvedenog programa priređenog za tu priliku, koji su izveli imami Medžlisa Srebrenik i okolnih medžlisa, prisutnima se obratio i prigodan vaz održao professor Idriz ef Memić, koji nije mogao sakriti svoju radost što prisustvuje ovom svečanom činu i u svome obraćanju je čestitao hadžijama koji ove godine idu na hadž.

U svom uvodnom govoru Refik ef je govorio o važnosti hadža, osjećajima hadžija koje dožive boraveći na časnim mjestima i o čistoći koju dožive zikreći i gledajući u Kur'an i Kabu, o smislu i simbolici hadžskih obreda.

Poslije dove prisutnima obratio se Refik ef, u svojstvu džematskog imama, zahvalio se prisutnima i pozvao ih u ime špionjačkih hadžija da budu njihovi gosti. Prisutni imami su se podijelili u tri grupe i s tekbirima i telbijom otpratili buduće hadžije njihovim kućama, gdje su hadžije priredili ručak za sve imame kao i prisutne goste.

Ikrar dovi u Špionici prisustvovao je veliki broj vjernika, hadžija, imama, profesora medrese te prijatelja i rodbine. Ono što danas želim istaknuti je da džemat Špionica ima razloga za radost i da će današnji dan biti upisan u historiju ovog džemata. Allaha molimo da svima hadž bude mebrur, a nama da Allah podari hajr i da i mi okusimo ljepotu i slast hadža, da i mi izbliza gledamo Mekku i Medinu, da hodamo stopama kuda su hodali Allahovi najdraži, napijemo se izvora zemzem i klanjamo namaz na mjestu gdje su klanjali Poslanici.

Ikrar dove džematima Medžlisa IZ Srebrenik

U džematu Ježinac proučena je dova 15. 09. 2012. godine za h. Hasanović Ibrahim i Mejra, bračni par. Ovoj dovi prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon programa kojeg su proučili imami Medžlisa Srebrenik u prelijepoj džamiji na Ježinac, prisutne je počastio glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik ef. Hodžić sa par savjeta. Poslije proučene ikrar dove prisutni vjernici i imami su tekbirima i telbijama otpratili hadžiju i hadži-hanumu do njihove kuće gdje je bio pripremljen ručak za sve goste.

U džematu Murati proučena je dova 16. 09. 2012.godine za hadžiju h. Mehuljić Muhameda koji ove godine putuje put hadža kao bedel za svog brata.

Ovoj dovi prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon programa kojeg su proučili imami Medžlisa Srebrenik u prelijepoj džamiji u Muratima, glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik ef Hodžić je održao prigodno predavanje, a govorio je o važnostima hadža. Poslije proučene ikrar dove prisutni vjernici i imami su tekbirima i telbijama otpratili hadži Muhameda do njegove kuće.

U džematu Kiseljak proučena je dova na podne namazu, 22. 09. 2012. godine za Delić Diku i Jašarević Mustafu. Ovogodišnje hadžije su imami i njihovi gosti dopratili do džamije uz učenje tekbira i telbijje.Nakon podne-namaza i prigodnog programa prisutne vjernike je prigodnim vazom počastio glavni imam Refik ef. Hodžić te prigodnim savjetima prisutne je počastio professor na FIN-a u Sarajevu dr. Orhan Bajrektarević, a imam džemata Kiseljak Ismetef. Odobašić je čestitao budućim hadžijama i zaželio im hairli put, te zahvalio se prisutnim vjernicima na njihovom dolasku. Ponovo su ih imami i prisutni vjernici uz tekbire i telbijje otpratili do njihove kuće gdje su bili počastvovani obilnim ručkom.

U džematu C. Srebrenik proučena je ikrar dova za Abdulah ef. Joldića. Prije podne-namaza u džamiji u C. Srebrenik imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih Medžlisa ( 30 imama ) proučili dovu za hairli put Abdulah ef. kao i svim današnjim hadžijama.

Abdulah ef. do džamije dopratili su njegova porodica, prijatelji te njegova dva sina Ahmed i Sabahudin koji su pomno čuvali svog babu do džamije. Prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim džematlijama obratio imam džemata C.Srebrenik Emir ef. Brašnjić. U svom uvodnom obraćanju Emir ef. je izrazio dobrodošlicu svim vjernicima i poželio da se danas lijepo osjećaju u ovom džematu.

Poslije proučenog programa, kojeg su izveli imami Medžlisa Srebrenik i okolnih medžlisa, prisutne je poselamio glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik ef. Hodžić , koji nije mogao sakriti svoju radost što prisustvuje ovom svečanom činu i u svome obraćanju je čestitao hadžiji Abdulah ef. na njegovoj odluci da zijareti časni Hram. U svome obraćanju Refik ef.0 je istakao i čestitost i upornost u radu Abdulah efendije i njegov doprinos u radu Medžlisa IZ Srebrenik. Danas je bila posebna radost prisutnih vjernika, moglo se vidjeti na njihovim licima, što se u džematu C.Srebrenik nalazi glavni imam Medžlisa IZ-e Gunja Idriz ef. Bešić, Mešihat Hrvatska, koji je počastio prisutne vjernike prelijepim vazom.U svom govoru Idriz ef. je govorio o važnosti hadža, osjećajima hadžija koje dožive boraveći na časnim mjestima i o čistoći koju dožive u Kabi. Govorio je o današnjem čovjeku, današnjem vjerniku, današnjem hadžiji.

Zadnja dova u ciklusu ikrar dova na našem Medžlisu proučena je u džematu Brnjičani, u subotu 06.10.2012.godine, za hadžiju Šabić Ahmeta sina Šaban ef. dovi je prisustvovao veliki broj vjernika kako sa područja našeg Medžlisa tako i sa područja drugih Medžlisa. Veliki broj imama je prisustvovao ovoj dovi, oni su izveli prigodan program, a prije podne-namaza u džamiji je proučena hatma za njegov hairli put. Prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa Refik ef. Hodžić.

Dana 10.10. 2012 godine sve hadžije sa našeg Medžlisa, njih 11, putuju put Mekke i Medine. Ono što smatramo izuzetnim jeste da hadži Hazim i Sedija Bašić po treći put zajedno posjećuju najčasnija mjesta, a ono što je za nas rekao je da će svake godine koristiti svoj godišnji odmor u svrhu da sa hanumom posjeti ta mjesta, da obavi hadž. “Svake godine ću svoj godišnji odmor provesti sa svojom hanumom na hadžu, samo da mi Allah podari zdravlja”- riječi su hadži Hazima Bašića. Molimo Allaha dž. š. da svim hadžijama koji ove godine zijarete najčasnija mjesta na ovom svijetu hadž bude mebrur. Amin!

Elvir Mehić
Damir ef. Babajić

 

FaceBook