Promo banner

A+ A A-

Obilježena 100. godišnjica Ilmijje i otvoren Centar Vesatijja

Sarajevo, 3. oktobar 2012. (MINA) – U novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je održana svečana akademija kojom je obilježena stota godišnjica Ilmijje. Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, novoizabrani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ Safet Softić, predsjednik Uduženja Ilmije Mensur ef. Pašalić, muftije, muderisi,  dužnosnici Islamske zajednice, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici organa vlasti i brojni drugi uglednici.

sv-ak-il-10-2012-1

Svečanoj Akademiji u povodu 100. godišnjice Ilmijje prisustvovao je i zamjenik ministra vakufa Kuvajta dr. Adil Abdullah El-Felah. On je u okviru ove akademije svečano otvorio Centar za dijalog  Vesatijja – centar za promociju srednjeg puta i međumuslimanskog dijaloga.

Na svečanoj akademiji  dr. Adilu Abdulahu El-Felahu je uručeno priznanje Islamske zajednice „Bosanski orden islama prvog reda“.

Orden mu je predao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Na današnjoj svečanoj Akademiji govorili su raniji predsjednici Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegović i muftija mostarski Seid ef. Smajkić i sadašnji predsjednik  Mensur ef. Pašalić.

Mensur ef. Pašalić je u svom izlaganju podsjetio na put kojim je Ilmijja hodila od svog osnivanja prije stotinu godina pa do danas, kao i obaveze koje danas stoje pred Udruženjem. Spomenuo je i imena kao što su Čaušević, Đozo, dr. Smajlović, i druge alime koji su svojim radom i zalaganjem obilježili vrijeme u kojem su djelovali.

Predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić se posebno zahvalio reisu-l-ulemi na razumijevanju i podršci koju je davao Udruženju tokom vršenja časne funkcije Reisu-l-uleme. U ime Udruženja predao mu je Zahvalnicu i hediju „Zlatno pero“.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je čestitao Ilmijji ovaj značajni jubilej i izrazio radost i zahvalnost što ovom značajnom događaju prisustvuje i ugledni gost dr. Adil Abdullah El-Felah, zamjenik ministra vakufa Kuvajta.

Reisu-l-ulema je u svom dužem obraćanju govorio o značaju uleme i emanetu kojeg je naslijedila od Božijeg poslanika, posebno  u pogledu istine i pravde.

U okviru obilježavanja 100 godina Ilmijje publikovana  je i Monografija „Sto godina Udruženja ilmije“, koju je prisutnim predstavio jedan od autora dr. Ismet Bušatlić.

Novi muallim, časopis za odgoj i obrazovanje Udruženja ilmijje predstavio je mr. Meho Šljivo. 

  • 0101