Promo banner

A+ A A-

Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema

Sarajevo, 23. septembar 2012. (MINA)  - Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović novi je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tajnim glasanjem Izbornog tijela on je dobio 240 glasova, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović je dobio 69, a muftija sarajevski Husejin ef. Smajić 45 glasova.

izbori-reis-09-2012-1

Izborno tijelo za reisu-l-ulemu broji 382 člana, a danas je bilo prisutno 354 člana koliko ih je i glasalo.

Izbor novog reisu-l-uleme obavljen je u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Izborno tijelo čine članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, direktori medresa, dekani islamskih fakulteta, direktori ustanova u okviru Islamske zajednice, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori.

Rad Izbornog tijela otvorio je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH. Na početku je odlomke iz Kur`ana proučio hafiz Mansur ef. Malkić glavni Imam Begove džamije u Sarajevu.

Potom je izabrano Izborno predsjedništvo u kojem su bili Jusuf Zahiragić, Muhamed Salkić, Zehra Alispahić, Aziz Hasanović i Mensur Pašalić. Predsjedavao je Jusuf Zahiragić.

Potom su kandidati obrazložili svoje vizije Islamske zajednice i obaveze reisu-l-uleme.

Nakon toga je uslijedila prozivka i tajno glasanje članova Izbornog tijela za reisu-l-ulemu, te zbrajanje glasova.

Najviše glasova prisutni su dali muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću, 240, na drugom mjestu je bio muftija travnički Nusret ef. Abdibegović koji je dobio  69,  te muftija sarajevski Husein ef Smajić sa 45 glasova.

Izbor novog reisu-l-uleme prisutni su obilježili učenjem tekbira, a zatim je sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić čestitao svom nasljedniku na izboru i izrazio svoje zadoovoljstvo što je ovaj značajni događaj obavljen dostojanstveno i u duhu jedinstva Islamske zajednice.

Predaja Menšure novom Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. novembra ove godine. Do tada će funkciju reisu-l-uleme obavljati sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, u Husein ef. Kavazović funkciju muftije tuzlanskog.

Nakon čina čestitanja, novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se kratko obratio brojnim prisutnim medijima.

On je između ostalog rekao:

- Danas smo ispunili veliku dužnost koja je bila pred nama. Smatram da smo to dostojanstveno izvršili. Zahvaljujem muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla, nastavit ćemo sve dobre programe i poslove u zajednici i pokrenuti nove potrebne za njeno unapređenje. 

Iz biografije novog reisu-l-uleme: 

Husein-ef. Kavazović potiče  iz ulemanske familije Kavazovića, koja je tokom historije dala veliki broj uglednih imama i hafiza muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac), od oca Hasana i majke Saime, kao jedno od osmero njihove djece. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Godine 1985. upisao se na Šerijatski fakultet na poznatom univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Studiranje je okončao 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava. Stručne i druge radove je objavljivao u listovima i časopisima koje izdaje Islamska zajednica u BiH, a učestvovao je i u radu redakcija i uredničkih savjeta nekih od njih.

U radni angažman u Islamskoj zajednici u BiH uključen je 1985. godine kao imam, hatib i mualim u džematu Gornji Srebrenik. Po okončanju studija radio je na području Medžlisa IZ-e Gradačac. Za muftiju tuzlanskog imenovan je 1992. godine. Na toj dužnosti je i danas. 

  • 0101