A+ A A-

Održana promocija knjige "Hafiz Omer Mušić" autora prof. dr. Omera Nakičevića

U srijedu, 16. maja, Behram-begova medresa u Tuzli organizovala je promociju knjige Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) autora prof.dr. Omera Nakičevića. O knjizi su, ovom prilikom, govorili: akademik prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Džemaludin Latić, i autor prof. emeritus dr. Omer Nakičević.

promocija-knjige-hfz-Omer-Music
Hafiz Omer Mušić bio je profesor arapskog, turskog i perzijskog jezika, a istovremeno, vrlo meritorno raspravljo i o šerijatsko-pravnim pitanjima, čak vršio redakturu prijevoda Kur'ana. Neumorni je istraživač bosanskog kulturnog naslijeđa i naučni radnik, kojemu su radovi štampani i u Istanbulu i Teheranu. Prof. Nakičević kroz ovu knjigu oslikava život i djelo Omera Mušića, koji je obilježen borbom za istinske vrijednosti: poštenje, pravdu, istinu, posvećenost radu i odgovornost u vremenu i društvu kada su one bile skoro apstraktne kategorije.

„Ova knjiga prof. dr. Omera Nakičevića o hfz. Mušiću je jedan od velikih dopinosa za izučavanje naše ulemaske tradicije u Bosni i Hercegovini. Prof. Nekićević je o hfz. Mušiću donio prije svga jedan biobibliografski obzor gdje je pokazao glavne dionice njegovoga života. Potom je ogovorio o njegovim objavljenim radovima o neobjavljenim radovima i njegovoj korespondenciji. Ova knjiga koja predstavlja do sada najkompletniji uradak o hfz. Mušiću govori još i o veoma značajnom zbiru ideja koje su zaokupljale tadašnju našu ulemu. Mi vidimo kako Mušić u korespondenciji sa drugim ljudima piše o aktuelnim stvarima u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, i vidimo kako i njemu stižu pisma od mnogih ljudi, iz Egipta, iz današnje Turske. Smatram ovo veoma vrijednim djelom.“ – kazao je akademik prf. dr. Enes Karić.

Promociji u Tuzli prisustvovala je najmlađa kćerka hfz. Omera Mušića, gospođa Hatidža Mušić Kapidžić.

„Kada je izašla ova knjiga svi smo bili oduševljeni. Ja sam bila pošla stopama svog babe, počela sam studirati orjentalistiku, završila klasičnu ali sam završila arhitekturu. Kada njegove knjige gledam i vidim šta je on sve uradio žalim što nisam otišla njegovim stopama. Sad sam posebno oduševljena što je ova knjiga izašla.“ – kazala je gospođa Kapidžić.

 promocija-knjige-hfz-Omer-Music1

Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) je monografija čiji je sadržaj uglavnom baziran na arhivskoj građi i dokumentima koji su do sada javnosti bili nepoznati čime je doprinos ovog djela kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine veći.
Djelo autora prof. dr. Omera Nakičevića pod naslovom Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) predstavlja nezaobilazan izvor svima onima koji se žele informirati o životu i djelu hfz. Omera Mušića. Ova knjiga ujedno je i dobar izvor informacija o stanju i okolnostima na polju islamskih znanosti i kulture koje su karakterizirale prvu polovinu XX stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Amina Đulović