A+ A A-

Pretraga pitanja

Lakiranje noktiju

Pitanje

Esselamu alejkum!
Da li je dozvoljeno muslimanki lakirati nokte? Naravno ako se izabere blaga ili skoro prozirna boja koja noktima samo daje sjaj?
Kako postupiti prilikom uzimanja abdesta ako imam lak na noktima, čula sam interpretaciju da se lak može staviti nakon uzimanja abdesta i da se može ostaviti 24 sata a abdest preko laka će biti  ispravan? Koja dužina noktiju je dozvoljena, da li je tačno da musliman mora odsjeći nokte najmanje svakih 40 dana?

 

Odgovor

Poštovana,

Već smo ranije odgovarali na pitanje u vezi lakiranja noktiju i ispravnosti abdesta koji se uzme preko lakiranih noktiju, pa možete potražiti te odgovore u rubrici Pitanja i odgovori. Većina savremene islamske uleme, poput šejh Karadavija, stoji na stanovištu da takav abdest nije ispravan. Pojedini učenjaci smatraju da se može uzeti abdest ukoliko su nokti lakirani dok je osoba pod abdestom. Princip opreza zahtijeva ono što je sigurno, a to je da se abdest ne uzima preko lakiranih noktiju, dok princip olakšavanja može poslužiti kao osnova za dozvoljenost takvog postupka. Preporučujemo Vam da postupite po onom što je sigurnije, ali razumijemo i postupanje shodno principu olakšavanja. Bitno je da osoba uzima abdest i da klanja, a za lakiranje neka traži oprost od Gospodara.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH