A+ A A-

Pretraga pitanja

Dug i obračun zekata

Pitanje:

Kako se tretira dug pri obračunu zekata?  Da li se vrijednost koju dugujemo nekom drugom oduzima pri obračunu zekata, i da li se vrijednost duga koju neko nama duguje (npr. neisplaćena uplata za urađen posao) dodaje na obračunatu vrijednost imovine?

Također me zanima da li se, po hanefijskom mezhebu, vrijednost nisaba provjerava samo onda kada prođe godina od dana kada je prvi put dostignut nisab. Po onome što sam ja razumio, po drugim mezhebima je potrebno da imovina koju imamo konstantno (svakodnevno) prelazi vrijednost nisaba i da nikada ne padne ispod, dok po hanefijskom mezhebu je potrebno da prođe godina dana (lunarna godina) nakon što je posjedovana vrijednost dostigla vrijednost nisaba i da na taj dan ona opet bude iznad vrijednosti nisaba. Možete li mi potvrditi ovo?

Odgovor:

Ne može se obračunati zekat na istu imovinu od dva različita subjekta tokom jedne godine. To znači da iznos koji je pod dugom ne mogu istovremeno obračunati i zajmodavac i zajmoprimac (dužnik). Zekat na dug/potraživanje općenito obaveza je zajmodavca, jer se to računa njegovom, a ne imovinom zajmoprimca (dužnika).

Shodno navedenom, ukoliko ste pozajmili drugome novac i možete ga dobiti nazad u toku zekatske godine, dužni ste na njega dati zekat, ukoliko je u visini nisaba, odnosno pridružiti ga iznosu novca koji je u posjedu radi upotpunjenja nisaba. Taj novac se tretira dostupnim vlasniku. Ukoliko nema izgleda da se zajam vrati, ili su ti izgledi slabi, zekat na njega treba dati kada ga zajmoprimac vrati u posjed zajmodavca. Ukoliko ste Vi zajmoprimac, niste dužni na njega davati zekat, već je to obaveza stvarnog vlasnika, tj. zajmodavca.

Po propisima hanefijskog mezheba, smanjenje nisaba u toku jedne godine, ne utječe na obaveznost izdvajanja zekata, ako nisab postoji na početku i na kraju godine. Prema tome, nakon što se steknu uslovi obaveznosti izdvajanja zekata i on se izdvoji iz imovine, a ostatak imovine bude u iznosu nisaba ili više od toga, nastavlja se računati zekatska godina. Nakon  što protekne hidžretska godina od datuma kada se prvi put izdvojio zekat,  ponovo se izdvaja 2,5 % od ukupne imovine, ukoliko se u tom trenutku posjeduje imovina u visini nisaba. Ono što se stekne tokom godine između dva obračuna pridodaje se ukupnom iznosu ušteđenog novca i na sve to se izdvaja zekat, bez obzira na to što pridodani iznos nije pregodinio. (Vidi: El-Halebi, Multeka el-ebhur, str. 246. i 259.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH