A+ A A-

Pretraga pitanja

Kršenje zakletve

Pitanje

Poštovani,
Prijatelj mi je poslao link ovaj gdje sam vidio da dajete pitanja i odgovore u vezi islama.
Imam problem i treba mi hitan odgovor od vas. Naime radi se o zakletvi Allahu dž. š.
Naime, ja nisam bio zadovoljan kako vodim život, i na hair i na dobro mijenjam sve to. Krenuo sam sa namazom da me Allah dž. š. nagradi i podrži u tome ako Bog da, ali imam sljedeći problem: dao sam jako puno zakletvi, da neću ovo, da neću ono, i jako puno zakletvi sam dao od kojih neke ću hvala Allahu dž. š. ispuniti, a neke su periferne (neću gledati filmove više, hodat ću oborenog pogleda, prestat ću da slušam bilo koju muziku osim islamske duhovne, prestat ću da grizem nokte, itd. itd. itd.) i slične puno veće zakletve od kojih se namaza držim hvala Allahu dž. š. ali i zakletve na neke "manje" stvari na koje sam se SVE zakleo Allahom dž. š. Milostivim. Sada vas pitam, pošto hoću da živim po islamskim pravilima, po Allahovim dž. š. farzima, kako da se iskupim za neke zakletve koje sam dao a za koje sam se sada pokajao što sam ih dao, a zakleo se Allahom dž. š. na njih i kako da se iskupim za zakletve koje sam dao a već sam ih prekršio. Ima ih puno, čitao sam da trebam nahraniti deset siromaha sa po dva obroka (samo jedan dan? ) i da li je to sve bez obzira što sam dao jako puno zakletvi? Da li trebam postitti 3 dana, proučiti tevbu, dati sadaku i nahraniti deset siromaha ili kako i šta treba učiniti?
Molm vas da mi što prije odgovorite, jer imam utisak da će me Allah dž. š. kazniti jer sam neke zakletve prekršio a za druge bi da se pokajem što sam se zakleo, dakle da ih anuliram. Hvala puno, sa nestrpljenjem čekam vaš odgovor.
S.A.
 

Odgovor

Grješka je što ste se stalno zaklinjali Božijim imenom, čak i pod pretpostavkom da ćete ispuniti zakletvu, a posebno u slučaju kada ste primijetili da je ne ispunjavate, ili ne uvijek. Osnovni je princip da se za svaku neispunjenu zakletvu izvrši keffaret (nahraniti deset siromaha, ili ih odjenuti, a ako to nije moguće, onda postiti tri dana). Zakletva, nakon što se učini, ne može se poništiti kao da nije izrečena. Treba ispunit ono na što se osoba zaklela, ukolio je riječ o nečemu dobrom i zakonitom, ili izvršiti keffaret (iskupljenje od grijeha) ukoliko se zkletva na ispuni. Međutim, budući da ni sami ne znate koliko ste se puta zaklinjali, a činili ste to veoma često, preporučujemo Vam da izvršite jedan keffaret za sve Vaše zakletve, da se pokajete zbog neispunjavanja zakletvi i zbog njihovog učestalog činjenja, te da čvrsto odlučite da to ubuduće nećete činiti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH