Logo

Iskupljenje za zakletvu

Pitanje

Treba mi vaša pomoć i nadam se da ćete mi je dati. Naime, sumnjam u to da sam se zakleo najtežom zakletvom u vezi nečega da to neću raditi, ali nisam siguran, i nisam uopće ni siguran u vezi detalja za konkretno šta sam se (ako jesam) zakleo, i bojim se da mi počinje predstavljati prepreku u nekim stvarima. Pa mi, molim vas, recite šta da učinim? Znam možda zvuči složeno, ali osnovno mi je pitanje šta da radim kada mislim da sam se zakleo a nisam siguran, kao ni u konkretno šta, iako imam generalnu ideju? Molim vas odgovorite jer ja zaista ne znam sam donijeti odluku šta je tu ispravno, a treba mi odgovor nekoga vašeg autoriteta?
Selam!
P.S. Zanima me također da li se vodi kao zakletva citiranje određene zakletve, u druge svrhe, bez nijeta da se zaista položi? U stilu "da li bih ja mogao reci "...." da je to istina?"


Odgovor

Ukoliko sumnjate da ste se zakleli, a niste sigurni u to, primjenjuje se osnovni princip, a to je sloboda od obaveze sve dok ne budete sigurni da ste se zakleli. Citiranje neke zakletve bez namjere zaklinjanja ne smatra se donesenom zakletvom koja se mora ispuniti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.