A+ A A-

Pretraga pitanja

Iskupljenje za zakletvu

Pitanje

Treba mi vaša pomoć i nadam se da ćete mi je dati. Naime, sumnjam u to da sam se zakleo najtežom zakletvom u vezi nečega da to neću raditi, ali nisam siguran, i nisam uopće ni siguran u vezi detalja za konkretno šta sam se (ako jesam) zakleo, i bojim se da mi počinje predstavljati prepreku u nekim stvarima. Pa mi, molim vas, recite šta da učinim? Znam možda zvuči složeno, ali osnovno mi je pitanje šta da radim kada mislim da sam se zakleo a nisam siguran, kao ni u konkretno šta, iako imam generalnu ideju? Molim vas odgovorite jer ja zaista ne znam sam donijeti odluku šta je tu ispravno, a treba mi odgovor nekoga vašeg autoriteta?
Selam!
P.S. Zanima me također da li se vodi kao zakletva citiranje određene zakletve, u druge svrhe, bez nijeta da se zaista položi? U stilu "da li bih ja mogao reci "...." da je to istina?"


Odgovor

Ukoliko sumnjate da ste se zakleli, a niste sigurni u to, primjenjuje se osnovni princip, a to je sloboda od obaveze sve dok ne budete sigurni da ste se zakleli. Citiranje neke zakletve bez namjere zaklinjanja ne smatra se donesenom zakletvom koja se mora ispuniti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH