A+ A A-

Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

  • 0101

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića, održao svoju treću redovnu sjednicu.

Sabornicima se ovom prilikomobratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je podsjetio na činjenicu da su u posljednje vrijeme Bošnjaci izloženi izlivima mržnje i primitivizma od nekih politika i pojedinaca u ovoj državi.

- Nisu pošteđene ni naše najveće svetinje, kao što su Kur'an, ezan, džamije i munare. Ovakav primitivizam i mržnja prema našoj vjeri, pojedinim građanima, kao i prijateljima ove zemlje, nije zabilježena u javnom prostoru.

Oni koji snuju zlo i pokazuju takvu mržnju, i sami će se u njoj ugušiti. Mi te pojave pratimo sa žaljenjem - kazao je reisul-ulema.

U tom smislu je poručio da je važno ostati dostojanstven i ne podleći izazovu da se uzvrati istim načinom i istom mjerom.

- Naše komšije i sugrađane nemojmo poistovjećivati sa tim politikama i njihovim bahatim i neodgovornim protagonistima. Istovremeno, voljeli bismo kada bi ovakve pojave imale manje podrške, a više osuda od onih u čije ime se iznose - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Ovom prilikom se se osvrnuo na reakcije na inicijativu da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija kojom se 11. juli određuje kao međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici.

- Mislim da svi mi i međunarodna zajednica imamo razloga za zabrinutost kada od najviših državnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji čujemo prijetnje nasiljem i ratom ako se usvoji rezolucija koja nema političke implikacije, niti nameće kolektivnu krivnju bilo kome. Očekivano usvajanje rezolucije će postaviti temelje očuvanja istine o genocidu u Bosni i Hercegovin, te ponovne izgradnje povjerenja i mira na temeljima istine i pravde - istakao je reisul-ulema. 

U vezi sa spomenutim, Sabor Islamske zajednice se oglasio Izjavom o podršci inicijativi o usvajanju rezolucije o genocidu.

Sabornici su razmatrali i usvojili Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Tokom sjednice su potvrđena imenovanja muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te odluka reisul-uleme za imenovanje Nesib-ef. Hadžića na poziciju vojnog muftije.

- Prvenstveno koristim priliku da se zahvalim reisul-ulemi na ukazanom povjerenju i tome što je Saboru dao prijedlog na potvrđivanje mene kao vojnog muftije. Kao dugogodišnji vojni imam i kao glavni imam u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina sam u punom kapacitetu u poslovima i obavezama u Vojnom muftijstvu. Ono što su zacrtali prvoimenovani vojni muftija Ismail-ef. Smajlović, pa nakon toga Hadis-ef. Pašalić je kurs koji će biti zadržan u narednom periodu.

U pravcu onoga kako su moji prethodnici širili polje djelovanja i radili na unapređenju, će ići i moje djelovanje, te zadaci koji me očekuju - kazao je efendija Hadžić.

Istakao je da podršku u radu očekuje od Islamske zajednice, struktura Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Sjednica je završena pitanjima i inicijativama sabornika.

(Preporod.info)