A+ A A-

Zbornik radova „Muslimanska porodica – Savjetovalište za brak i porodicu (potreba za savjetovanjem)“

06 12 2023 01 vijest zbornik radova

Radi o temi koja nas je danas okupila ovdje a koja je iznimno važna. Riječ je o individualnom savjetovanju i njegovim refleksijama na bračni i porodični život. Pod individualnim savjetovanjem ja podrazumijevam to da vam se neko obrati tražeći od vas da mu pomognete u rješavanju nekog njegovog problema u braku, ali „u četiri oka“. Pretpostavljam da se svako od nas makar jednom našao u toj poziciji. Teško je tu dati konačan odgovor, jer treba poznavati okolnosti supružnika, njihove naravi, interesovanja, temperamente i mnogo toga drugoga. Šta bi, dakle, bio naš prioritetni zadatak u davanju savjeta onom ko nam se obrati za nj, budući da je „vjera – iskren savjet“, kako se o tome izrazio Poslanik, a.s.? Mislim da bismo pred očima treba imati ovih nekoliko stvari:

- obratiti pažnju da li je problem stvaran, ili je posljedica nefsa (ega) dotične osobe;

- insistirati na tome da se u kriznoj situaciji ne koriste ružne riječi;

- upozoriti da se ne uskraćuje pravo drugoj strani;

- insistirati da se ne čini nasilje.

Držim da bi jedan ovakav pristup mogao polučiti velik pozitivni učinak. Razbuđena svijest o ovim stvarima bi kod onoga ko nam se obrati za savjet – ukoliko bismo ovo interpretirali na adekvatan način – mogla imati slično djejstvo kakvo ima ljubav, s tim da je ljubav emocija, dok se u ovom slučaju radi o razumu, kojeg mi podsjećamo. U Kur'anu se na mnogo mjesta Poslanik, a.s., poziva da podsjeti ljude. Na jednom mjestu stoji: Fe zekkir, fe innez-zikra tenfe'ul-mu'minin! Podsjeti ih, jer podsjećanje koristi vjernicima! – istakao je dr. Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazovića na Četvrtom seminaru Savjetovališta za brak i porodicu pod nazivom „Individualno savjetovanje – refleksije na bračni i porodični život“.

Uprava za vjerske poslove priredila je i štampala Zbornik radova br. 4 „Muslimanska porodica – Savjetovalište za brak i porodicu (potreba za savjetovanjem)“ u kojem su kompilirana izlaganja prezentirana na tri seminara „Savjetovališta za brak i porodicu“ tokom 2022. godine.

Organizator seminara bio je Rijaset – Uprava za vjerske poslove (Odjel za brak i porodicu) a suorganizatori Centar za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU), KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo i Centar za dijalog „Vesatijja“.

Seminari održani u 2022. godini nastavak su tri seminara koji su održani u 2021. godini, a organizirani su za članove stručnih timova (savjetnike/ce teologe, psihologe i pedagoge) i voditelje/ice savjetovališta za brak i porodicu pri medžlisima s ciljem stručne podrške za kvalitetnije i sveobuhvatnije pružanje usluga, odgovora i savjeta korisnicima i razmjene iskustava sa izlagačima, meritornim profesorima (iz oblasti teologije, psihologije, pedagogije i sociologije) kao i stručnjacima iz psihološko-psihotrerapijske prakse. Seminari su održani u Sarajevu u Centru za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU).

Četvrti seminar Savjetovališta za brak i porodicu pod nazivom „Individualno savjetovanje – refleksije na bračni i porodični život“ održan je od 3. do 5. juna 2022. godine. Izlagači na seminaru bili su: dr. sc. Mustafa Prljača (Individualno savjetovanje – refleksije na bračni i porodični život/teološki aspekt), prof. dr. Anela Hasanagić (Individualno savjetovanje – refleksije na porodični život/psihološko-pedagoški aspekt), prof. dr. Selvira Draganović (Osnove individualnog savjetovanja – refleksije na bračni život) i psihologinja Dženana Kuluglija (Individualno, bračno i porodično savjetovanje – potreba savremenog čovjeka).

Od 29. do 31. oktobra 2022. godine održan je Peti seminar „Savjetovališta za brak i porodicu“ pod nazivom „Detekcija i prevazilaženje problema“. Psihologinja Dženana Kuluglija izlagala je o temi Porodični ciklusi, prevazilaženje problema i harmonizacija porodičnih odnosa, a psihologinja i specijalistkinja traumatske psihologije Mediha Imamović o načinu/ima Kako prevazići problem – rješenje i/ili kompromis. Sa teološko-sociološkog aspekta profesor dr. Samedin Kadić izlagao je o Detekciji i prevazilaženju problema – multidimenzionalnosti problema individue i refleksijama na bračni i porodični život, a o istoj temi sa psihološkog aspekta izlagala je dr. sc. Elvira Duraković-Belko, psiholog i porodični psihoterapeut.

Na seminaru su predstavnici Javne ustanove „Kantonalni centar za socijalni rad“ Sarajevo u sastavu: Enes Šabić, šef Službe za hraniteljstvo, Mirela Šehović, psiholog  i Amra Viteškić, socijalni radnik, izlagali o temi HraniteljstvoKako postati hranitelj i upoznali učesnike/ce seminara sa uslovima i propozicijama koje budući hranitelji, odnosno, hraniteljske porodice trebaju ispuniti, informacijama o zainteresiranosti i prihvaćenosti projekta „Hraniteljstvo“ kao i izazovima s kojima se suočavaju hranjenici, hranitelji i hraniteljske porodice.

Šesti seminar „Savjetovališta za brak i porodicu“ pod nazivom „Cjeloživotno učenje i samorazvoj“ održan je od 16. do 18. decembra 2022. godine. Izlagači na seminaru su bili dr. sc. Mensur Husić, dr. sc. Ahmed Purdić i psihologinja Dženana Kuluglija.

U okviru odjeljka „Cjeloživotno učenje i samorazvoj“ nalazi se i rad mr. sc. Azre Latić, diplomirane socijalne radnice, supervizora u socijalnom radu i porodične psihoterapeutkinje u KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo, pod naslovom Supervizija – oblik podrške i pomoći pomagačima.

U Zborniku se, nakon predgovora urednice dr. Safije Malkić nalaze radovi izlagača na seminarima koji u autorskim tekstovima, iz svog domena, akcent stavljaju na koncept individualnog rasta u okviru bračne i porodične zajednice koji treba biti izgrađen na univerzalnim, islamskim vrijednostima te unaprijeđen, obogaćen, i u problematičnim situacijama vođen, stručnom podrškom i sugestijama savjetnika i savjetnica u savjetovalištima za brak i porodicu pri medžlisima. 

Zbornik radova „Muslimanska porodica – Savjetovalište za brak i porodicu (potreba za savjetovanjem), kao vrijedan materijal, preporučujemo zainteresiranima za informacije i saznanja u vezi potrebe za savjetom i savjetovanjem u vremenu velikih izazova s kojima je suočen pojedinac kao individua, ali i kao član bračne i porodične zajednice. Zbornik dakako može poslužiti kao priručnik profesionalcima različitih profila koji rade na unapređenju sklada i harmonije u bračnoj i porodičnoj zajednici, kao i unapređenju stanja u zajednici i društvu.

U narednom periodu planirane su promocije Zbornika koje će biti upriličene na području svakog muftijstva Islamske zajednice u  Bosni i Hercegovini.

Zbornik radova br. 4 „Muslimanska porodica – Savjetovalište za brak i porodicu “ za čitaoce je dostupan na stranici  islamskazajednica.ba, pod linkom „Brak i porodica“.