A+ A A-

Održana šesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

04 05 2023 01 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana šesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Članovi Rijaseta usvojili su Odluku o provođenju 25. finalnog takmičenja polaznika mektepske pouke na nivou Rijaseta, te usvojili Prijedlog izmjene i dopune Nastavnog plana i programa na programu Master islamskih studija na Fakultetu islamskih nauka.

Usvojenim izmjenama odobreno je da među izborne predmete spomenutog studija budu uvrštena dva nova predmeta: "Lingvistička analiza 30. džuza Kur'ana Časnog" i "Arapski jezik u savremenim arapskim studijama".

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o realizaciji projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" u 2022. godini, kao i Prijedlog rebalansa budžeta ovog projekta.

Rijaset je danas usvojio i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Vakufske direkcije, prijedlog za finansiranje preostalih radova u kompleksu Gazzaz u 2023. godini, te Prijedlog odluke o davanju nekretnina na upravljanje, korištenje i ekonomsko iskorištavanje Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Razmatran je i usvojen prijedlog za odobravanje realizacije projekta My Green Network od EUSR (Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Sarajevu), te data saglasnost za osnivanje poslovne jedinice firme BIZ INVEST d.o.o..

Na današnjoj sjednici razmatrani su prijedlozi Rijasetovog Ureda za društvenu brigu i odobrena sredstva za pomoć naznačenim subjektima, te neki radno-pravni statusi i kadrovska pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)