A+ A A-

Prve hadžije iz BiH iz Medine krenule prema Mekki

 

Sarajevo, 27. septembar 2014. (MINA) – Danas je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine iz Medine krenula prema Mekki. U ovoj grupi nalaze se hadžije iz prva tri aviona i njihov dolazak u Mekku očekuje se večeras.

Po dolasku u Mekku hadžije će se smjestiti u hotele a oko ponoći će zajedno sa vodičima obaviti tavaf i sa`j i osloboditi se ihrama.

- Kada je riječ i zdravstvnom stanju hadžija ono je u granicama očekivanog. Nemamo nekih težih slučajeva osim određenog broj prehlada koje su se javile kod naših hadžija, što je oečkivano obzirom na veliki broj ljudi koji se ovdje nalazi kao i činjenicu da hadžije piju hladnu vodu Zemzem. Prema Mekki je sa našim hadžijama krenuo i dio ljekarske ekipe koji će odmah po dolasku u Mekku uspostaviti i ambulantu, kazao je rukovodilac Ured za hadž Nezim Halilović Muderis.

Polazak ostalih hadžija iz Medine prema Mekki je planiran za sutra u identičnim vremenskim terminima kao danas.

Također vrijedi pomenuti da će danas, ako Bog da, nakon ikindije namaza na inicijativu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović u haremu Posalnikove a.s. džamije u Medini biti klanjanja dženaza u odsutnosti rahmetli Sulejmanu Tihiću, istakutom bošnjačkom političaru i dugogodišnjem predsjedniku Stranke demokratske akcije.

  • 0101