Promo banner

A+ A A-

Održana redovna sjednica savjeta Muftijstva zeničkog

21 12 2018 03 sjednica zenica

U četvrtak 20. decembra 2018. godine, u vakufskom objektu Delibegov han u Maglaju, održana je 149. redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2018/2019. godini, razmatrana su i pitanja priprema za održavanje redovnih godišnjih skupština medžlisa, obilježavanje 25. godišnjice osnivanja Muftijstva zeničkog i 100 godina od smrti Muhameda Seid ef. Serdarevića, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Konstatovano je da se nastava u mektebima i Islamskoj vjeronauci odvija bez većih poteškoća i u skladu sa propisanim nastavnim planovima i programima.

Savjet je usvojio i zaključke kojim su definirane aktivnosti u vezi sa organiziranjem redovnih godišnjih skupština džemata i skupština medžlisa u mjesecu januaru i februaru 2018. godine.

Također, zaključeno je da se u narednoj godini nastavi sa organiziranjem stručnih seminara za imame Muftiluka zeničkog, te da u dva naredna ciklusa seminara predavači budu glavni imami i imami, koji će predstaviti teme o mektebu, hutbi i organizaciji u džematu.

S obzirom da je ove godine punih 25. godina od osnivanja Muftijstva zeničkog, Savjet je utvdio programske aktivnosti u okviru obilježavanja navedene godišnjice. Između ostaloga, zaključeno je da se tim povodom organizira svečana akademija, na kojoj bi prisustvovao i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.