A+ A A-

Posjeta sejjar-vaiza reisu Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji

  • 0101

Ramazanski sejjar-vaizi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa-ef. Prljača i Elvedin-ef. Subašić posjetili  su jučer reisa Islamske zajednice u Makedoniji hafiza Šakir-ef. Fetahu, u okviru ramazanske posjete bošnjačkim džematima u Sjevernoj Makedoniji.

Ovom prilikom Mustafa efendija je reisu Fetahu prenio selame i čestitke reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića u povodu ramazana.

Reis Fetahu je upoznat s tradicionalnim posjetom sejjar-vaiza iz Bosne i Hercegovine, koji obiđu džemate u kojima je pretežno bošnjačko stanovništvo u Makedoniji, drže predavanja na bosanskom jeziku i druže se sa džematlijama.

Ova tradicija je, prema riječima reisa Fetahu, još jedna praksa povezivanja muslimana regiona čime se učvršćuju međusobne veze koje su među muslimanima prirodne i trajne.

Mustafa efenedija je i kao savjetnik reisul-uleme Kavazovića izrazio nadu da će se kroz različite programe, vjerske i edukativne biti nastavljena i unaprijeđena saradnja Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji. To je u duhu ne samo islamske prakse, koja je neupitna u odnosima muslimana, već i zajedničke povijesti muslimana ove dvije zemlje.

Na prostoru Sjeverne Makedonije djeluje jedinstvena Islamska zajednica sa sjedištem u Skoplju. U ovoj zemlji postoji 17 bošnjačkih džemata ili džemata u kojima je pretežno bošnjačko stanovništvo, s obzirom na to da da većinu muslimanskog stanovništva u Makedoniji čine Albanci, a znatan broj je i onih koji se izjašnjavaju kao Turci.

(Preporod.info)