Promo banner

A+ A A-

Saopštenje za javnost Muftijstva banjalučkog

logo iz 2Povodom učestalih napisa samozvanih novinara i dušebrižnika, poput izvjesnog Bedrudina Gušića, koji iznosi neistine, neprovjerene informacije i izvlači neutemeljene konstrukcije i zaključke, a u kojima se blate i nipodaštavaju institucija Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema IZ-e u BiH, mr. Husein ef. Kavazović, muftija banjalučki, dr. Osman ef. Kozlić, te glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka, Muhedin ef. Spahić, Služba za odnose s javnošću Muftijstva banjalučkog izdaje sljedeće:

SAOPŠTENJE

Obavještavamo banjalučke muslimane, ali i sve druge ljude dobre volje da Institucije Islamske zajednice u BiH, Muftijstvo banjalučko i Medžlis IZ-e Banja Luka rade transparentno, u skladu sa islamskim propisima, Ustavom IZ-e u BiH, drugim normativnih aktima Islamske zajednice, kao i pozitivnopravnim propisima važećim u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, odbacujemo kao neosnovane tvrdnje, konstrukcije i zaključke izvjesnog gospodina Gušića i njegovih pomagača, koji bez ikakvih argumenata izazivaju nepovjerenje naših džematlija i dezinformišu širu društvenu javnost.

Upozoravamo gospodina Gušića da u ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, tj. u entitetu u kojem je smješteno Muftijstvo banjalučko, Republici Srpskoj, za klevetu i skrnavljenje časti pojedinca i Zajednice kojoj isti pripada može krivično odgovarati, te da takvu mogućnost najozbiljnije razmatramo.

Nama je poznato da postoji jedna neformalna grupa građana čiji su idejni kolovođe smješteni po Sjevernoj Americi, Evropi, Federaciji BiH i drugdje, koja sije sjeme smutnje i nastoji izazvati nepovjerenje banjalučkih muslimana prema institucijama Islamske Zajednice, prije svih Muftijstvu banjalučkom i Medžlisu IZ-e Banja Luka, te iz samo njima znanih razloga širi pesimizam i ogorčenje među čestitim Banjalučanima koji su cijelo vrijeme u Banja Luci ili onima koji su se vratili da žive u svom rodnom gradu.

Izgleda kao da ti ljudi koji su zauvjek napustili svoj rodni grad, a ne mogu to sebi priznati, svim silama nastoje otjerati i ono malo Bošnjaka, muslimana iz grada na Vrbasu. Drugi razlog je, moguće je, vjerovatniji, a tiče se njihovih propusta, pronevjera i zloupotreba, jer ovakvim napadima na instituciju zajednice, a posebno na uvaženog muftiju banjalučkog, dr. Osmana ef. Kozlića, zapravo žele spriječiti ili prikriti ono što bi uskoro moglo i uslijedit: moralna osuda i materijalna i krivična odgovornost.

Imajući u vidu da su tim samozvanim zaštitnicima i dušebrižnicima puna usta vakufske imovine i, tobože, njene zaštite i unapređenja, za ovu priliku ćemo našim cijenjenim banjalučkim muslimanima, kao i svim drugim čestitim ljudima koji podržavaju naš rad, skrenuti pažnju upravo na to i slikama i dokumentima potvrditi sve njihove insinuacije, potvore i laži. I sam gospodin Gušić pripada istoj toj eliti koja je kroz strukture Medžlisa IZ-e Banja Luka dugi niz godina prije dolaska uvaženog muftije Kozlića, svojim nemarom, neradom, bahatošću, drskošću i bezobrazlukom krčmila i upropaštavala vakufsku imovinu u Banja Luci. Za sve ove naše tvrdnje postoje slike, skice, dokumenti, zemljišnoknjižni izvaci, te izuzetno štetni ugovori potpisani od strane odgovornih lica unutar Medžlisa u to vrijeme, a koji pokazuju da su pojedini Banjalučani, muslimani izuzetno profitirali i, naravno, unazadili vakufsku imovinu, a samim tim i Islamsku zajednicu u Banjoj Luci. To se posebno odnosi na period izgradnje Ferhadije (2001-2014) u kojem su pojedini Banjalučani nanijeli milionske štete vakufskoj imovini i ukaljali obraz brojnim čestitim Banjalučanima. (Odatle, čini se, proizilaze problemi i hajka na muftiju Kozlića koji je razotkrio i dokumentovao sve njihove malverzacije. Brojnu dokumentaciju koju posjedujemo bićemo primorani pokazati široj javnosti, a svi oni čija imena se nađu na tom spisku, neka zahvale ekspertu Gušiću i njegovim izvorima). To dokazuju i brojne tužbe koje su u zadnje vrijeme pokrenute, ali i one koje su u fazi pripreme, a koje će na najbolji način dokazati šta su radili Gušići, Pašići i ostali.

Molimo cijenjene čitaoce, Banjalučane posebno, da obrate pažnju na zemljišnoknjižni izvadak od 12.06.2016.godine, gdje piše B Vlasnički list, Medžlis IZ-e Banja Luka, zatim na Posjedovni list od istog datuma gdje stoji vakuf Ferhat-pašine džamije, da se uvjere da muftija nije ništa prodao, nego da je Gušić Bedrudin slagao. Radi se o zgradi u ulici Meše Selimovića čija je rekonstrukcija u toku. Ostalo što ćemo vam pokazati u ovom obavještenju jasno je ko' dan. Pogledajte i zaključite sami, jer slike sve govore, stoji na kraju saopštenja.

(www.muftijstvobl.ba