Promo banner

A+ A A-

Centralne mevludske svečanosti u Banjoj Luci i Sarajevu

Mevludska svečanost u banjalučkoj Ferhadiji

U utorak, 22. decembra, 2015. godine iza akšam namaza u banjalučkoj Ferhat-pašinoj džamiji održana je Centralna mevludska svečanost Rijaseta IZ u BiH u povodu rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Mevludskoj svečanosti prisustvovao je i vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema, Husein-ef. Kavazović, direktori uprava Rijaseta IZ u BiH, muftija banjalučki, dr. Osman Kozlić i muftija vojni, Hadis-ef. Pašalić.

Prilikom obraćanja novinarima reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović govoreći o obnovljenoj Ferhadiji, izjavio je da mu je drago što je ona ponovo u Banja Luci.

"Sinoć dok smo je obilazili pod svjetlima, kazao sam ne znam odakle je ljepša; iznutra ili izvana. Mislim da je Ferhadija, ako tako mogu kazati, kraljica bosanskih džamija, ona zaista svojom ljepotom plijeni. Drago mi je da smo uspjeli da je obnovimo, da je vratimo ovom gradu koga volimo, u koji rado dolazimo i nadam se da će ona kao i druge naše bosanske džamije i dalje nastaviti slati poruke dobra među ljudima, mira i poštovanja. To je njena funkcija uvijek i bila i nadam se da će ona to mjesto koje je bilo izgubljeno ponovo zauzeti i odavde slati te važne poruke za sve nas"- rekao je  reisu-l-ulema Kavazović.

Mevludski program izveli su hfz. Mensur Malkić, hfz. Sulejman Bugari, hfz. Burhan Šaban, hfz. Hamza Lavić, hfz. Omer Zulić, te hor Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva.

Akšam namazu koji je predvodio muftija banjalučki, dr. Osman-ef. Kozlić prisustvovao je veliku broj vjernika iz Banja Luke, banjalučkog muftijstva te iz drugih bosanskohercegovačkih gradova koji su na mevlud došli organizovano.

Nakon akšam namaza uvodno ašare je proučio hfz. Hamza Lavić, dok je tekbir i  ilahiju "Zvao bih te Gospodaru" izveo hfz. Mensur Malkić.

Prisutnima se u uvodnom obraćanju obratio muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić, koji se ovom prilikom zahvalio izvođaćima na dolasku, reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću  na organizaciji te vojnom muftiji, Hadis-ef. Pašaliću kao inicijatoru ove manifestacije. Muftija je govorio da mi ovu noć uljepšavamo sa poslanikom Muhammedom a.s..

Program je nastavljen učenjem odlomaka iz mevluda, ilahija i kasida u izvedbi hfz. Burhana Šabana, hfz. Sulejmana Bugarija, hfz. Mensura Malkića, hfz. Omera Zulića, te hora Gazi Husrev-begove medrese.

Prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerska pitanja, mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je istakao da je prošlo vrije tuge a došlo vrijeme radosti za nas vjernike, i da je ovakvu manifestaciju zaslužila šeher Banja Luka koja je iznjedrila mnoge vrsne alime.

Na kraju mevludskog programa prisutne je svojim vazom i nasihatom počastio reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein-ef. Kavazović, izrazio je zadovoljstvo i čestitao je svima učesnicima i organizatorima ove manifestacije. Istako je da mi večeras iz banjalučke Ferhat-pašine džamije šaljemo poruku mira i tolerancije svima diljem Bosne i Hercegovine.

Po završetku obraćanja Reisu-l-uleme ašare je proučio hfz. Omer Zulić, a dovu je proučio muftija banjalučki, dr. Osman-ef. Kozlić.

Poslije zajedničkog klanjanja jacije namaza na licima vjernika koji su napuštali kompleks Ferhat-pašine džamije vidjela se radost i zadovoljstvo proteklim programom, koji će dugo ostati u njihovim sjećanjima.

(Foto: Anadolija)

  • 0101

Mevludska svečanost u Begovoj džamiji

U srijedu, 23. decembra 2015. godine, povodom obilježavanja rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, održana je Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i hor Gazi Husrev-begove medrese, te hafizi iz Turske Hasan-ef. Atli i Burhan Šaban.

Svečanosti su pored velikog broja vjernika prisustvovali i uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Nusret ef. Abdibegović, sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur ef. Malkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović i brojni drugi profesori i alimi. Na početku programa prisutnima je dobrodošlicu poželio sarajevski muftija, dr. Enes ef. Ljevaković, prigodan vaz održao je mr. Nusret ef. Abdibegović a svečanost je završila obraćanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

  • 0202