Promo banner

A+ A A-

Završetak radova na obnovi banjalučke Ferhadije 20. maja

ferhadija-dzamija-vuU Muftijstvu banjalučkom su počele aktivnosti povodom 7. maja, Dana džamija, koji je Rijaset Islamske zajednice u BiH proglasio 2000. godine jer je na taj dan 1993. godine srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci.

U Muftijstvu banjalučkom je održano je predavanje za džematlije te odbore Islamske zajednice. Gosti predavači su bili Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ i prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Za četvrtak je predviđena izložba likovnih i literarnih radova polaznika vjeronauke osnovnih škola Muftijstva banjalučkog.

"Muftijstvo Banjalučko je raspisalo javni natječaj za polaznike vjeronauke osnovnih škola na području Muftijstva, pod nazivom 'Ferhadija - radost našeg srca'. Komisija je ocijenila najbolje radove, tako da ćemo sutra do podne namaza imati prezentaciju, proglašavanje i dodjelu nagrada za najbolje literarne i likovne radove" - rekao je za web-portal radija BIR glavni imam Medžlisa Islamske zajednice i imam džamije Ferhadija Muhedin ef. Spahić.

Za poslijepodnevne sate planirano je učenje Jasin-i-šerifa i poklanjanje hatme pred dušu rhm.Murata Badića iz Cazina.

Badić je 7. maja 2001. godine, u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima, kojima je spriječen pokušaj polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, teško povrijeđen, a nedugo zatim je podlegao od zadobijenih povreda.

Ipak, temeljac za obnovu Ferhadije je nedugo zatim postavljen, a obnova je počela tek 2006. godine.

"Obnova Ferhadija džamije je u završnoj fazi, predviđeni rok za završetak radova je 20. maja." potvrdio je za Radio BIR Muhedin ef. Spahić i istakao da će odmah po završetku radova početi sa vjerskim i drugim aktivnostima u kompleksu Ferhadija džamije.

Ferhadija izgrađena 1579. godine, srpski ekstremisti su je srušili 7. maja 1993. godine.

Ferhat-pašina džamija bila je sagrađena 1579. godine, kao centralni vjerski objekt u Banjoj Luci i jedno je od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture XVI stoljeća.

Ferhadija je 1950. uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na Listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Džamija je djelimično uništena ekpslozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od srpskih ekstremista. Nakon prvog rušenja, međutim, uslijedilo je i potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije.

Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula.

Ferhadija je bila jedna od 16 banjalučkih džamija, koje su tokom 1992.-1995. godine, do temelja porušene. Zato "Dan džamija" podsjeća i na rušenje svih džamija i drugih vakufskih objekata u BiH u toku posljednjeg rata u BiH.

(www.bir.ba)