A+ A A-

Edukacija članova džematskih odbora Medžlisa IZ Zavidovići

U ponedjeljak 20. aprila 2015. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Gradskoj džamiji u Zavidovićima održan je seminar za članove džematskih odbora Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Seminar je organiziran na osnovu Odluke Savjeta Muftiluka da se 2015. godina proglasi godinom educiranja članova džematskih odbora na području Muftiluka zeničkog. U okviru ove aktivnosti članovi džematskih odbora educirani su o različitim temama koje su prezentirali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

O historijatu Islamske zajednice i jedinstvenoj članarini govorili su glavni imami Medžlisa IZ Zavidovići i Zenica Sulejman ef. Efendić i mr. Jakub ef. Salkica. Organizacionu šemu Islamske zajednice predstavio je glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić, a o normativima i standardizaciji članovima džematskih odbora govorili su glavni imami Medžlisa IZ Tešanj i Maglaj mr. Fuad ef. Omerbašić i Izudin ef. Kruško. Temu ''Vakufi i vakufska imovina'' predstavio je glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, a o položaju IZ i muslimana na području RS govorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Nakon izloženih tema, članovima džematskih odbora obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, istakao: ''Hvala vam što ste došli i što činite hizmet muslimanima i Islamskoj zajednici. Naše djelovanje temelji se na porukama Kur'ana, Sunneta, islamske tradicije Bošnjaka i zahtjevima vremena. Naša misija je naređivanje dobra, a odvraćanje od zla, afirmiranje pravde i pravičnosti,  odgovornosti i solidarnosti. Naša trajna obaveza je da radimo na jačanju vjere, čuvanju porodice i međusobnog povjerenja''.

  • 0101