A+ A A-

Održana finalna mektebska takmičenja na nivou MIZ Sarajevo

U nedjelju, 19. aprila 2015. godine, na nivou Medžlisa islamske zajednice Sarajevo održano je finalno takmičenje iz Kiraeta I - učenja Kur'ana za mlađu kategoriju (do 6. razreda) i Kiraeta II - stariju kategoriju (do 9. razreda), te takmičenja iz Testa općeg znanja, nakon čega je MIZ Sarajevo dobio svoje predstavnike iz pomenutih kategorija, koji će predstavljati sarajevski medžlis na nivou Muftijstva sarajevskog.  

Prvo su se učenici iz 132 sarajevska mekteba (244 predstavnika) u ranim jutarnjim satima okupili u OŠ “Avdo Smajlović” u Buća Potoku, gdje se tradicionalno sprovodi takmičenje iz Testa općeg znanja. Nakon izrade Testa, za koji su mektebski polaznici imali na raspolaganju 60 minuta, poznati su i najbolji, a to su:

1. Abdurahman Pajalić (95,75 bodova) – mekteb Jezero (Muhamed ef. Abaz)

2. Amina Čutura (92,50 bodova) – mekteb Mrakovo (Sejjid ef. Strika)

3. Zejd Parić (92,00 bodova) – mekteb Sokolović kolonija I (Enver ef. Hošić)

Ekipno u Testu općeg znanja prvi su bili predstavnici mekteba Sokolović kolonija I (Zejd Parić i Semina Muratović) sa 180,5 bodova, drugi su bili takmičari iz mekteba Mrakovo (Amina Čutura i Adna Gurda) sa 179 bodova, dok su treći bili predstavnici mekteba Jezero (Abdurahman Pajalić i Muhamed Šabić) sa 176,50 bodova.

Nakon takmičenja iz Testa općeg znanja, u džamiji Sokolović kolonija I, uslijedilo je finalno takmičenje u kategorijiama Kiraet I i Kiraet II. Bilo je to smotra najboljih učača Časnog Kur'ana sarajevskih mekteba, u kojoj su mogli uživati svi oni koji su prisustvovali ovom prelijepom skupu.

Da bi sve proteklo u najboljem redu, te kako bi istinski dobili najbolje od najboljih pobrinula se petočlana Komisija u sastavu: hfz. Sadrudin Išerić – predsjednik, hfz.mr. Muhamed Čajlaković – član, hfz. prof. Omer Zulić - član, hfz. Semin Grabus – član i hfz. Maid Ibrahimović – član. Komisija je zaista imala težak zadatak, međutim, nakon preslušavanja i ispitivanja svih kandidata koji su se plasirali u finalno takmičenje (18 finalista u kategoriji Kiraet I i 17 finalista u kategoriji Kiraet II) dobili smo i najbolje, a to su:

Kiraet I

1. Zerisa Pleh (141,9 bodova) – mekteb Aneks (Asim ef. Hubijar)

2. Bilal Hamidović (141,8 bodova) – mekteb Alipašino B faza (Muhamed ef. Hafizović)

3. Abdulhadi Vlahovljak (141,1 bod) – mekteb Butmir (Hazim ef. Krupalija)

Kiraet II

1. Hamza Tucaković (146,7 bodova) – mekteb Šip (Miralem ef. Babajić)

2. Mubina Suljić (145,3 boda) - mekteb Plandište (Kenan ef. Ovčina)

3. Amina Išerić (145,1 bod) – mekteb Faletići (Mensur ef. Salkić)

Na ovogodišnjim takmičenjima u organizaciji MIZ Sarajevo učešće je uzelo 132 sarajevska mekteba, a na osnovu zbira svih takmičara u svim kategorijama, poznati su i najbolji mektebi te muallimi za tekuću mektebsku godinu, kada je u pitanju takmičenje iz Testa općeg znanja, te obje kategorije kiraeta, a to su:

1. Mrakovo – Sejjid ef. Strika – 341,2 boda

2. Sokolović kolonija I – Enver ef. Hošić – 337,5 bodova

3. Jezero – Muhamed ef. Abaz – 330,25 bodova

Po završetku takmičenja, pristupilo se proglašavanju najboljih u svim kategorijama, za koje je MIZ Sarajevo pripremio vrjedne nagrade i diplome, koje su uručili članovi Komisije, te zamjenik glavnog imama hadži Malik ef. Šljivo, koji je čestitao najboljim takmičarima, njihovim muallimima i roditeljima podsjetivši još jednom sve prisutne na važnost mektebske nastave i učenja Časnog Kur'ana!

Edin Spahić

  • 0101