Promo banner

A+ A A-

Behram-begova medresa domaćin XVIII državnog debatnog takmičenja

behram-begova-medresaCentar za kulturu dijaloga iz Sarajeva, u saradnji s Behram-begovom medresom, organizira XVIII državno debatno takmičenje u danima 17-19. aprila ove godine.

Takmičenje će se održati u Behram-begovoj medresi, a u njemu će učestvovati najbolji debatanti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Srednjoškolci i srednjoškolski profesori će raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja, unapređenju pozitivnog vršnjačkog utjecaja i podizanju svijesti kod mladih ljudi o rasprostranjenosti problema vršnjačkog nasilja ali i nužnosti poticanja omladinskog aktivizma za rješavanje ovog problema.

Srednjoškolci će sa svojim vršnjacima kroz konkretne prijedloge akcija za rješenje problema nastojati biti dio rješenja. Mladi će tijekom trodnevne aktivnosti (17.–19.04.2015.), za koju je sve vrijeme održavanja slobodan ulaz za predstavnike medija, kroz različite kreativne radionice, predavanja, simulacije slučajeva i prezentacije, kompetitivne i edukativne radionice sa vršnjacima kreirati plan za rješenje problema i ponuditi javnosti novi uvid u načine za prevenciju vršnjačkog nasilja. Načini koji će mladi ponuditi će se razlikovati od svih rješenja koja su do sada nuđena bh. javnosti po tome što su u njihovom kreiranju učestvovali oni na koje se problem odnosi.

- Stvaranje pozitivnih promjena je itekako moguće, posebno ukoliko se kontinuirano radi na kreiranju rješenja za prepoznate probleme, i ukoliko u rješenja budu uključeni svi relevantni akteri, sa posebnim akcentom na ulogu medija u prezentiranju i preveniranju vršnjačkog nasilja. Kroz podršku njihovom radu, vi podržavate i borbu protiv vršnjačkog nasilja i promovirate pozitivan vršnjački utjecaj, obrazovanje, kulturu komunikacije, razvijanje logičkih i retoričkih sposobnosti i omladinski aktivizam, koji su ključni za nastanak pozitivnih promjena i prevenciju problema, poručili su organizatori.