Promo banner

A+ A A-

Tuzla: Zajedničko učenje Kur'ana u Gazi Turali-begovoj džamiji

Džemat tuzlanske Gazi Turali-begove džamije započeo je sa projektom zajedničkoga učenja Kur'ana. Tim povodom organizovano je predavanje sa dr. sci. Sead ef. Seljubcem, pomoćnikom muftije tuzlanskoga, koji je govorio o značaju zajedničkoga učenja Kur'ana.

Projektom zajedničkoga učenja Kur'ana predviđeno je da se formiraju  grupe od petnaest učača Kur'ana, koji bi imali obavezu da za sedam dana prouče dva džuza.

Važno je napomenuti da će petnaest članova svake grupe svake sedmice proučiti cijeli Kur'an. Svakoga četvrtka poslije akšam namaza u Turali-begovoj džamiji učit će se dove od zajedničkih hatmi.

Dr. Seljubac tokom svoga predavanja govorio je o cilju učenja Kur'ana i značaju slijeđa kur'anskih uputa za vjernike.

- Allahov Poslanik, Muhammed a.s., je rekao da su najbolji među vama oni koji nauče Kur'an, pa i druge poduče njemu. Kada vjernik uči Kur'an ima za cilj da slijedi Allahove upute i prihvati njegovo vodstvo. Zato se u Kur'anu jasno kaže: „O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i upustvo i milost vjernicima." (Junus, 57.)“. Važno je znati da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao : “Post i Kur’an zauzimat će se na Sudnjem danu za čovjeka! Post će reći: „Gospodaru moj! Odvojio sam ga od hrane i strasti, pa primi moje zauzimanje za njega“, a Kur’an će reći: „Gospodaru moj! Odvojio sam ga od spavanja noću, pa primi moje zauzimanje za njega!” Pa će njihovo zauzimanje biti prihvaćeno” – naglasio je dr. Seljubac.

Seljubac je kazao da vjernici svakodnevno moraju znati da će biti nagrađeni za učenje Kur'ana, imajući u vidu da je Allahov poslanik, s.a.v.s. rekao da će

"onome ko prouči harf iz Allahove Knjige pripasti  za to jedno dobro djelo, a to dobro djelo se uvećava za deset puta, ne kažem da je elif lam mim harf, nego je elif harf, lam je harf i mim je harf."

- Zajedničko učenje Kur'ana učvršćuje zajedništvo kroz sretnu formu ibadeta i  izgrađuje osjećaj pripadanja počašćenoj kategoriji – ummet-i Muhammed. Vjernici će tokom zajedničkoga učenja Kur'ana ostvariti pretpostavku za nadu u Vječni Sohbet – ashab-i džennet – zaključio je dr. Seljubac u svome predavanju.

Džanan Ribić

  • 0101