A+ A A-

Međureligijsko druženje učenika osnovnih škola u Bosanskom Petrovcu i Driniću

U prostorijama OŠ “Ahmet Hromadžić” u Bosanskom Petrovcu održano je međureligijsko druženje učenika polaznika islamske i pravoslavne vjeronauke iz osnovnih škola u Bosanskom Petrovcu i Driniću. Druženje je održano pod supervizijom misije OSCE-a za BiH, koju je predstavljala gospođa Indira Hajdarević.

Druženju su prisustvovali predstavnici učenika polaznika vjeronauke, direktori dvije osnovne škole, Mujesira Kavaz i Blažena Stoisavljević, pedagog Ismira Jaganjac te vjeroučitelji Nikola Arkola (pravoslavna vjeronauka – OŠ “Drinić”), Ermin Hromadžić i Alem Jaganjac (islamska vjeronauka – OŠ “Ahmet Hromadžić”). Druženje je koncipirano na radionici upoznavanja učenika sa osnovama vjerskog učenja i pravila druge vjere. Osnovne informacije svojim kolegama predočili su sami učenici a na teža pitanja sa odgovorima su im pomogli i njihovi vjeroučitelji.

Zajednički zaključak je da su učenici sposobni da svojim kolegama objasne zanimljive pojmove vezane za vjeru i vjerske propise zajednice kojoj pripadaju te da se na ovakvim druženjima mogu znatno proširiti vidici vezani za sadržaje koji učenici uče na časovima vjeronauke. Opći utisak je da učenici dvije vjeronauke (islamske i pravoslavne)  uče sadržaje koji imaju dosta sličnosti koje bi trebale da spajaju a da određene specifičnosti mogu biti predmet zanimanja u zajedničkim druženjima učenika ovoga tipa. 

  • 0101