A+ A A-

Aktivnosti u Bošnjačkom mesdžidu Adelaide

Bošnjački Mesdžid Adelaide u Južnoj Australiji 22. marta 2015 godine, imao je tri izuzetno pomena  vrijedne i korisne aktivnosti.

Polaznici mekteba i bošnjačke etničke škole u kinu

S prva dana, u 10 sati učenici Mekteba i Bošnjačke Etničke Škole su sa učiteljima i roditeljima otišli u kino salu „Greater Union“ u Adelaide da pogledaju dječiji drama - inspirativni film „Paper Planes“ koji je nastao po istinitoj priči dječaka Dylana iz Zapadne Australije, a govori o dječijoj mašti i snažnoj volji za uspjehom koja se pretvara u veliku zanimaciju i privlači pažnju drugih, rješava školske probleme vršnjačkog nasilja i usmjerava dječiju energiju u koristan i pozitivan natjecateljski duh u pravljenju papirnih aviona što na kraju rezultira i svjetskim natjecanjima u pravljenju i bacanju-letenju papirnih aviona.

Sastanak islamskih lidera i predstavnika muslimanskih organizacija u Južnoj Australiji

Nešto kasnije, u 10 i 30, naš Mesdžid je bio domaćin 3. sjednice islamskih lidera i predstavnika muslimanskih nevladinih organizacija, udruženja i islamskih vjerskih zajednica u Južnoj Australiji, koji djeluju pod nazivom „Muslim Organisations' Working Group“, a s  ciljem bolje međusobne saradnje, kvalitetnijeg i dinamičnijeg  predstavljanja islama i muslimana u pravoj slici, zajedničkog djelovanja protiv islamofobije i prezentovanja muslimana i islama u negativnoj slici, te iznalaženja rješenja za primjetnim i efikasnijim društvenim djelovanjem i uključenjem muslimanskih i islamskih organizacija i ličnosti u život i zbivanja u Južnoj Australiji.

Tragom dijaloga i rasprave, dogovoreno je uključivanje svih predstavnika Grupe u javnu manifestaciju „Al-Salam Festival“ (Festival mira) kojeg su za 26. april planirali organizovati Islamic Society  of South Australia i IICSA (Islamic Information Centre of South Australia), zatim da se po istom osnovu sve organizacije priključe javnom događaju Dan otvorenih vrata Bošnjačkog Mesdžida Adelaide planiranog za 17. maj 2015 godine. Također je prihvaćena inicijativa da svaka organizacija delegira jedan broj volontera omladinaca za zajednički društvenokoristan projekat koji će biti dogovoren i realiziran  sa lokalnim vlastima. Ispred našeg Mesdžida domaćini i predstavnici su bili imam Ismet-ef. Purdić i predsjednik džemata Muradif Muratović. Sljedeći sastanak ove grupe zakazan je za 31. maj u prostorijama Islamic Society of SA – Masjed Marion.

Posjeta ambasadora Bakira Sadovića Bošnjačkom mesdžidu Adelaide

Treći događaj, istog dana, bio je navečer, poslije akšam-namaza, kada je članove Bošnjačkog Mesdžida Adelaide zijaretio gosp. mr. sc. Bakir Sadović, ambasador BiH u Australiji. Nakon namaza, upriličena je večera, a potom zvanično obraćanje ambasadora, pa pitanja prisutnih, a poslije jacije-namaza kahva i druženje.

Ambasador Sadović je izvijesto prisutne o stanju u BiH, servisima ambasade za građane BiH u Australiji, te planovima i dosadašnjim ostvarenjima diplomatske misije, pozivajući sve građane BiH da pomognu sebi, narodima BiH i zajedničkoj nam domovini, putem privredne, kulturne i obrazovne saradnje, naglašavajući da su građani BiH lijepo primljeni u Australiji, a ujedno uživaju i lijep ugled, sloveći za zajednice koje su se dobro integrisale, čuvajući svoj identitet i nudeći lokalnoj zajednici životna iskustva i kulturna naslijeđa i vrijednosti koje su sa sobom donijeli.

Pred kraj druženja, Amina Lulo-Gačo je obavila interviju sa ambasadorom Sadovićem za  naš lokalni radio „Bosnaskohercegovački muslimanski radio Adelaide“, kojeg, u nedjeljnom dvosatnom programu na bosanskom jeziku,  vodi i uređuje h. Tarik Skaka, a kamerom je to sve zabilježio vrijedni Safet Gredelj.

Nakon dugog i lijepog druženja, sa žaljenjem smo se rastali uz obećanje i želju da ovakvih skupova bude više i češće, za dobro BiH i naroda njenih.      

Ismet-ef. Purdić, imam džemata

  • 10259795_906371022717578_5894055957605636623_n10259795_906371022717578_5894055957605636623_n