Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ u Republici Sloveniji

U četvrtak, 19. marta 2015. godine, održana je deveta redovna sjednica Mešihata IZ u Republici Sloveniji kojom je predsjedavao predsjednik Mešihata muftija dr. Nedžad Grabus. Sjednici su prisustvovali svi članovi Mešihata generalni sekretar Nevzet Porić, zamjenik predsjednika Mešihata Ibrahim Malanović, članovi Zejnula Bilali, pravnik i Almir Kurspahić, pravnik te Haris Muratagić, savjetnik za administrativno-financijske poslove i Ifet Suljić, tehnički sekretar Mešihata.

20-03-2015-09-sjed-iz-slo-1

Mešihat je raspravljao o izvještaju za 2014. godinu, kao i o financijskom izvještaju  za proteklu godinu. Pohvaljen je rad Mešihata IZ u Republici Sloveniji, a posebno muftije dr. Nedžada Grabusa zbog realiziranih projekata u 2014. godini, kao što je kupovina prostorija za mesdžid i imamskog stana u džematu Izola, okončanja objekta, odnosno obrazovnog centra u Jesenicama, otvorenju mesdžida i imamskog stana u džematu Novo mesto, izgradnji dvije stambene kuće u Ljubljani, a posebno zbog početka izgradnje džamije u Ljubljani i otklanjaju svih administrativnih prepreka za realizaciju tog projekta i kupovine dodatnog zemljišta.

Usvojen je plan i program rada za 2015. godinu, kao i financijski nacrt za tekuću godinu.

Mešihat je donio odluku o osnivanju novog subjekta Islamske zajednice koji će se zvati vakuf, a omogućavat će lakše funkcioniranje institucije vakufa kao i njegovo unapređenje na području Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Donesena je odluka i o osnivanju Zavoda za certificiranje halal standarda koji će se baviti promoviranjem halal prehrane i razvijati svijest o tom važnom segmentu života za svakog muslimana i muslimanku.

Na kraju je usvojen izvještaj Kulturno-obrazovnog zavoda Averroes kojeg je ustanovila Islamska zajednica u Sloveniji 2008. godine, a koji se obavi kulturno-obrazovnim projektima.