A+ A A-

Konferencija o problemima i izazovima pred muslimankama Evrope

Evropski forum muslimanki (European Forum of Muslim Women) EFOMW je u Briselu 5. marta 2015. godine organizirao konsultativnu konferenciju pod nazivom “Glavni problemi, izazovi i prilike pred muslimankama Evrope danas”. To je bila prilika da se pokuša definirati strategija koju bi Forum, zajedno sa svim svojim članicama, primjenjivao u narednim godinama u odnosu na probleme i izazove sa kojima se muslimanke u Evropi susreću. Veliki izazov za pravljenje jedne sveobuhvatne strategije zagovaranja, lobiranja i djelovanja predstavlja velika različitost prisutna među brojnim muslimanskim zajednicama u Evropi, te raznorodnost njihovih problema. 

Među izlagačicama bile su Intissar Kherigi, predsjednica FEMYSO-a – Evropske mreže muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija, Fatima Doubakil iz Organizacije za prava muslimana iz Švedske, Alicia Arbid iz Fondacije za solidarnost arapskih žena iz Belgije te Julie Pascoet ispred Evropske mreže protiv rasizma (ENAR).  Jedna od 5 izlagačica koje su prisutnima ponudile svoje teorijske i empirijske istraživačke preporuke i prijedloge bila je i uposlenica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ mr. Đermana Šeta.   

Nakon izlaganja i iscrpnih diskusija, izlagačice su zajedno sa učesnicama uspjele definirati osnovne izazove te plan djelovanja u smjeru popravljanja stanja muslimanki u njihovim lokalnim zajednicama, ali i korake ka ozbiljnijim lobističkim aktivnostima usmjerenim prema Evropskom parlamentu, obzirom da su muslimanske lobističke aktivnosti na veoma niskom nivou i veoma je mali broj registriranih lobista koji u svom fokusu imaju ove probleme. 

Glavni zaključci konferencije ukazuju na to da je diskriminacija muslimanki (u zapošljavanju, obrazovanju i sudstvu) najveći izazov, te da su žrtve islamofobije u visokim procentima žene (60%-80%). Međutim, problemi unutar muslimanskih zajednica dodatno pospješuju tešku situaciju muslimanki, a to su: pozicija koju muslimanke imaju unutar svojih zajednica te općenito pasivan odnos muslimanskih zajednica prema dostupnim pravnim i društvenim instrumentima borbe protiv diskriminacije i islamofobije.

Evropski forum muslimanki (European Forum of Muslim Women) EFOMW u Briselu osnovan je početkom 2006. godine, nakon niza održanih sastanaka Evropske koordinacije muslimanskih ženskih udruženja aktivnih u različitim evropskim zemljama. Forum djeluje na povezivanju i razmjeni iskustava svojih članica (ženskih muslimanskih organizacija i grupa iz Evrope), a u svrhe pružanja podrške muslimankama kao građankama evropskih društava. Forum također nastoji na najbolji način predstaviti probleme koje muslimanke imaju i zastupati njihove interese pred evropskim i međunarodnim tijelima. Članica ovog Foruma iz Bosne i Hercegovine je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, a mr. Sehija Dedović članica je upravnog odbora Foruma, te je također prisustvovala konferenciji.

  • IMG_6622IMG_6622