A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj

U subotu, 14.03.2015.g. u prostorijama Mešihata IZBNJ u Wiesbadenu održana je 26. redovna sjednica Mešihata IZBNJ. Na ovoj sjednici razmatrano je ukupno deset tačaka dnevnog reda.

Protokol o saradnji sa DITIB

Na dnevnom redu sjednice razmatrano je i pitanje saradnje sa turskom islamskom zajednicom Ditib. S tim u vezi Mešihat IZBNJ je usvojio poseban protokol koji definiše okvire saradnje dviju islamskih zajednica. Ti okviri proizilaze iz nedavno potpisanog sporazuma između Rijaseta IZ u BiH i turske uprave za vjerske poslove – Dijanet. Članovi Mešihata IZBNJ su podržali načela saradnje definisane navedenim sporazumom te istakli kako je neophodno slične oblike saradnje uspostaviti i sa krovnim organizacijama drugih vjerskih zajednica u Njemačkoj.

Saradnja sa Zentralrat der Muslime

Kao gost na poziv predsjednika IZBNJ ovoj sjednici Mešihata kratko je prisustvovao i Aiman Mazyek, predsjednik Zentralrata der Muslime in Deutschland. On je članovima Mešihata govorio o opštem stanju muslimana u Njemačkoj, posebno ističući pozitivne procese i intencije etabliranja islama i muslimana u njemačko društvo. U diskusiji koja je uslijedila razmatrane su mogućnosti zajedničkog djelovanja IZBNJ i Zentralrata.

Pored gosp. Mazyeka ovoj sjednici kao gost na poziv predsjednika IZBNJ prisustvovao je i predsjednik IKB Berlin, Meho Travljanin. Članovi Mešihata sa njim su razgovarali o načinima saradnje kroz  jače uvezivanje IKB Berlin.

Standardizirani džematski statut

Dalje je  razmatrano i pitanje standardiziranog džematskog statuta. Naime, nakon sprovedene javne rasprave po regijama odnosno budućim medžlisima, Statutarna komisija Sabora IZBNJ je tri dana prije sjednice Mešihata zasjedala u ponom sastavu, razmatrala rezultate sprovedene rasprave i svoje prijedloge dostavila Mešihatu IZBNJ na usvajanje. Sjednici Statutarne komisije prisustvovali su također Muftija Pašo ef. Fetić i potpredsjednik Mešihata, Hamid Pintol. Mešihat je usvojio Nacrt standardiziranog džematskog statuta sa prijedlozima Statutarne komisije. Nacrt ovog statuta trebao bi biti usvojen na narednoj sjednici Sabora IZBNJ, čime bi ovaj proces bio završen.

Izbori u IZBNJ

U narednom periodu biće pripremljen i razmatran nacrt Statuta za medžlise kao i izmjena i dopuna Statuta krovne organizacije kao i izbornih pravila čime bi proces statutarnog uređenja bio konačno završen. Usvojen je prijedlog da se u Statutu IZBNJ ugrade članovi o medžlisima kao srednjem nivou organizacije unutar Zajednice, te da se uporedo pripremi pravilnik o radu medžlisa. Time bi se pripremio teren za izbore za novo ustrojstvo IZBNJ na svim nivoima. S obzirom da mandat aktuelnom sazivu Mešihata ističe u maju ove godine, do tada bi se trebali završiti svi normativni akti kao i dogovori sa Rijasetom IZ u BiH o sprovođenju izbora. S tim u vezi Mešihat IZBNJ je usvojio i posebnu mapu puta.

Izvještaji sa regija

Glavni imami su podnijeli detaljan izvještaj o vjerskim aktivnostima kao i opštem stanju na svojim regijama.  Od aktuelnih tema posebno se razgovaralo o organizaciji takmičenja mektebske nastave kao i o manifestaciji 20 godina genocida u Srebrenici. Tim povodom na svim regijama biće organizovan prigodan program.

Pomoć u izgradnji islamskog centra u Mainzu

Na sjednici je usvojena molba džemata Mainz i donešena odluka o raspisivanju sergije  na čitavom području IZBNJ s ciljem obezbjeđivanja finansijske pomoći za dalje finansiranje izgradnje islamskog centra u ovom gradu. Odlukom Mešihata, sergija se po mogućnosti treba sprovesti u petak, 03.04.2015.g. Pozivamo sve džemate i članove islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da daju svoj doprinos izgradnji ovog reprezentativnog građevinskog zdanja.

Učešće u radu Sabora

Mešihat IZBNJ je analizirao i učešće džemata u radu Sabora IZBNJ. Ustanovljeno je da u Zajednici imamo ukupno 14 džemata koji u protekle četiri godine još nikad nisu prisustvovali nijednoj sjednici Sabora. S tim uvezi Mešihat je donio odluku da se članstvo tih džemata u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj zamrzne.

Termini

Mešihat IZBNJ je utvrdio slijedeće termine:

- Sjednica Mešihata IZBNJ, 24.04.2015.g.

- Sjednica Sabora IZBNJ, 25.04.2015.g.

U toku sjednice razmatrana su i druga pitanja i molbe pristigle na adresu IZBNJ a o kojima su se članovi Mešihata izjasnili i donijeli odgovarajuće odluke.

Zenahir Mraković

(www.igbd.org)

  • 0101