A+ A A-

Delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj u službenoj posjeti Sudanu

Na poziv ministra vanjskih poslova Republike Sudan NJ. E. Ali Ahmed Kartija u četverodnevnom službenom posjetu Republici Sudan boravi delegacija Mešihata predvođena muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem. Posjet je počeo susretom s domaćinom NJ. E. Kartijem u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Sudan. Nakon riječi dobrodošlice, ministar se zahvalio na dolasku i izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom. Tijekom susreta muftija dr. Aziz ef. Hasanović iskoristio je priliku zahvaliti se na pozivu i bratskom dočeku. Naglasio je dobru suradnju koja je započeta tijekom službene posjete  NJ. E. Kartija Republici Hrvatskoj i Mešihatu u travnju 2014. god. Nj. E. Karti istaknuo je zadovoljstvo viđenim, a posebno suživotom muslimana s drugim vjerskim i nacionalnim zajednicama u Republici Hrvatskoj, pa je uputio službeni poziv našem uvaženom muftiji da ta pozitivna iskustva u dijalogu s drugim vjerskim zajednicama prezentira na konferenciji o međureligijskom dijalogu 16. ožujka 2015. god. u Kartumu.

Nakon susreta s ministrom vanjskih poslova NJ. E. Kartijem, delegacija Mešihata posjetila je Internacionalno afričko sveučilište u Kartumu, gdje se susrela s rektorom prof. dr. Kamalom Mohamedom Obaidom i njegovim suradnicima. Rektor je upoznao delegaciju s radom i raznovrsnim programima ovoga sveučilišta, koje broji preko pet tisuća studenata iz osamdeset zemalja svijeta. Ovo je jedno od rijetkih sveučilišta u kojem su 75% studenata stranci. Rektor Obaid je izrazio spremnost za dodjelu deset stipendija za eventualne zainteresirane studente iz Republike Hrvatske koji žele studirati na ovome sveučilištu. Muftija dr. Hasanović zahvalio se rektoru na informacijama te izrazio zadovoljstvo i spremnost za buduću suradnju na području znanosti i obrazovanja.

U sastavu delegacije Mešihata su Mevludi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebački i Khaled Yassin, koordinator za odnose s arapsko-muslimanskim svijetom.

Susret sa predsjednikom Sudana

Dana 15. ožujka 2015. god. u pratnji ministra vanjskih poslova Republike Sudan NJ. E.  Ali Ahmeda Kartija i počasnog konzula Republike Sudan u Republici Hrvatskoj dr. Salah-Eldiena Omera, muftiju i delegaciju Mešihata u sastavu Mevludi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije, hfz. Aziz ef. Alili glavni imam MIZ Zagreb i Khaled Yassin, koordinator za odnose s arapsko-muslimanskim svijetom, primio je predsjednik Republike Sudan NJ. E. Omer el-Bešir.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je izrazio zadovoljstvo ovim susretom te naglasio ulogu i značaj Islamske zajednice u Hrvatskoj u promicanju univerzalnih vrijednosti islama kao što su ljubav, mir, tolerancija, dijalog i međusobno uvažavanje i razumijevanje. Upoznao ga je sa stanjem muslimana u Hrvatskoj, koje može poslužiti kao model za rješavanje statusa svih manjinskih vjerskih zajednica diljem svijeta.

Nakon muftijinog izlaganja, predsjednik El-Bešir izrazio je zadovoljstvo onim što je čuo i osvrnuo se na sličnost koje ima Sudan, kao većinska muslimanska zemlja, kada su u pitanju kršćanske manjine koje čine 3% stanovništva i poštivanje njihovih prava. Sve manjine participiraju u vjerskom, kulturnom, društvenom, znanstvenom i političkom životu Sudana putem svojih legalno izabranih predstavnika. Ono što opterećuje današnji Sudan jeste dva milijuna izbjeglica iz susjednih zemalja, među kojima su i nemuslimani, koje je Sudan udomio i o kojima se brine. Iskazao je spremnost Republike Sudan i njega osobno u promicanju dijaloga među religijama i civilizacijama i sprečavanje svih oblika radikalizama i terorizama. Nakon službenog susreta, pristupilo se zajedničkom klanjanju podne namaza u džamiji koja se nalazi u sklopu Predsjedničke palače.

Po završetku namaza, odlomak iz Kur’ana časnoga pred Nj. E. Omarom el-Beširom i prisutnima proučio je kurra hafiz  Aziz ef. Alili.

  • 0101