A+ A A-

Muftija zenički primio dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči

U utorak 17. marta 2015. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici primio je dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči protojereja stavrofora dr. Darka Đogu.

Dekan Đogo u posjetu Muftijstvu zeničkom došao je u pratnji đakona dr. Vladislava Topalovića, profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i jereja Marka Maleša, paroha Druge zeničke parohije.

Sastanku u Uredu muftije prisustvovali su i prorektori  Univerziteta u Zenici -  za naučno-istraživački rad prof. dr. Darko Petković i za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr. Malik Čabaravdić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović, savjetnik muftije zeničkog za međureligijske odnose hfz. mr. Mevludin ef. Dizdarević i sekretar Edin Kavazović.

Nakon što je zaželio dobrodošlicu prisutnim, muftija zenički istakao je da su susreti predstavnika vjerskih zajednica prilika da se bolje upoznamo, da razvijamo dijalog, međureligijsku toleranciju i suživot. Da zajednički radimo na etičkim vrijednostima, na vrijednostima slobode, mira, istine, pravde i povjerenja.

 Na sastanku je istaknuta zajednička obaveza konstruktivnog učešća i angažmana svih vjerskih zajednica u promicanju međuvjerskog dijaloga, jačanju osjećaja međusobnog poštovanja, uvažavanja i zajedničke akcije na sprečavanju devijantnih pojava u našem društvu, te je konstatovano da bez duhovne, ekonomske i političke stabilnosti nema svijetle budućnosti nikom u Bosni i Hercegovini.

  • 11