A+ A A-

Predstavnik Rijaseta na svečanom obilježavanju 40 godina rada Diyanet Vakufa u Ankari

Fondacija Islamske zajednice R. Turske – Diyanet Vakuf prigodnim programima 13. i 14. marta 2015. godine obilježila je 40 godina svog uspješnog rada. Pored brojnih gostiju iz domovine, aktivno učešće u istom uzeli su i gosti iz Azerbejdžana, Kirgistana, Krima, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske. Iz BiH na ovu manifestaciju je pozvan mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koji je za vrijeme magistarskih studija u Turskoj, radio određene istraživačke projekte na institutu ove fondacije ISAM u Istanbulu.

Od svog osnivanja 13. marta 1975. godine, ova fondacija je uistinu do sada uradila na hiljade značajnih projekata, kako u Turskoj tako i van nje. Među najznačajnijim su svakako formiranje Instituta za islamska istraživanja, izrada Islamske enciklopedije, tematska priprema i obrada hadisa iz ,,Kutubu sitte“ na jedno mjesto, izgradnja brojnih džamija, medresa, fakulteta, studentskih domova, kompletno ili djelimično finansiranje određenih islamskih zajednica izvan domovine, stipendiranje učenika i studenata, pomoć siromašnima, pogođenim prirodnim nesrećama i sl.

Nedavno su i na Haitiju gdje živi oko 5 000 muslimana izgradili školu koju pohađa 220 učenika, od kojih polovinu čine muslimanska, a polovinu kršćanska djeca. U Somaliji su također otvorili medresu koju pohađa 400 učenika.

Samo u ovoj godini stipendiraju 6000 studenata i učenika, od kojih je polovina izvan Turske.

Dvodnevno druženja na kojem je učešće uzeo i predsjednik Diyaneta, prof. dr. Mehmed Gormez, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Diyanet Vakufa, završeno je centralnom manifestacijom kojoj je prisustvovao i premijer R. Turske gosp. Ahmet Dautoglu.

Dodijeljene su i plakete zaslužnima za rad fondacije, kao i određenom broju osnivača iste, koji su još u životu.

  • 0101