A+ A A-

Susret predstavnika vjerskih zajednica u Uredu za vjerske zajednice Slovenije

U srijedu, 11. marta 2015. godine, Ured za vjerske zajednice Republike Slovenije organizirao je susret za predstavnike vjerskih zajednica na kojem su u ime Islamske zajednice u Republici Sloveniji prisustvovali muftija dr. Nedžad Grabus i generalni sekretar Nevzet Porić. Većina predstavnika vjerskih zajednica pozdravila je ideju o osnivanju posebnog vijeća Vlade Republike Slovenije za dijalog sa vjerskim zajednicama. Na susretu, koji je bio posvećen raspravi o međureligijskom dijalogu, prisutne je pozdravio i predsjednik Vlade Miro Cerar. 

Predsjednik Vlade smatra da ima dijalog između vjerskih zajednica, pojedinaca a i u društvu veliku ulogu u trenucima kad se svijet suočava sa različitim negativnim efektima. „Zato je značajno da Sloveniji i svijetu pošaljemo poruku da želimo svijet v kojem ćemo živjeti kao čovjek sa čovjekom i u kojem ćemo se zalagati za mir, međusobnu pomoć i tolerantno izlaganje mišljenja“, rekao je.

Po ocjeni ministrice za kulturu Julijane Bizjak Mlakar vjerske zajednice obavljaju značajnu društvenu ulogu tako što se bore za duhovnost i ljudsko dostojanstvo. Njihovu ulogu vidi i u potrazi za društvenim konsenzusom „do čega nas može dovesti samo dijalog“. Zato je ministrica uvjerena da je međureligijski dijalog u Sloveniji potrebno jačati.

To su u raspravi posebno naglasili i mnogi prisutni predstavnici vjerskih zajednica. Složili su se da je temelj za dijalog međusobno poštovanje i priznavanje razlika. Mogućnost za saradnju vide u susretima kao što je ovaj, zajedničkim aktivnostima i molitvama te zajedničkim traženjem odgovora na društvena pitanja koja se tiču vjerskih zajednica.

Direktor Ureda za vjerske zajednice dr. Gregor Lesjak kazao je da dijalog među vjerskim zajednicama u Sloveniji postoji, a dio zasluga za to ima po njegovom mišljenju i država. Kako bi dijalog još nadgradili, vjerskim zajednicama je predložio da pripreme podatke o praznicima, a Ured za vjerske zajednice bi nakon toga izdao publikaciju, na što su se predstavnici vjerskih zajednica pozitivno odazvali.

  • 0059200100592001