A+ A A-

U MIZ Rijeka predstavljene publikacije o odijevanju žena

Početkom marta 2015. gdine u Medžlisu Islamske zajednice Rijeka predstavljene su publikacije koje daju historijsko - sociološki pregled odijevanja muslimanki u Bosni i Hercegovini.

Izlaganje o ovoj temi održala je mr. Đermana Šeta koja je prezentirala i tri relevante publikacije koje govore o ovoj temi: Katalog izložbe “Skriveni svijet balkanskih žena” (izdanje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka), „Odijevanje muslimanki: od stereotipa do prava na izbor“, Katherine Bullock (izdanje CNS/Nahla), i „Zašto marama: bosanskohercegovačke muslimanke o životu i radu pod maramom“ Đermana Šeta (izdanje CNS/CIPS).

Predavanju su prisustvovali džematlije i džematlijke Islamskog centra Rijeka koji su imali priliku i pogledati fotografije na kojima je prikazana odjeća za ulicu koju su nosile žene na Balkanu s kraja 19. i početkom 20. stoljeća. Mr. Šeta poklonila je nekoliko primjeraka navedenih publikacija biblioteci Medžlisa u nadi da će zainteresirane osobe ovako na lakši način moći pristupiti ovim vrijednim i značajnim podacima. 

Mr. Šeta također je provela vrijeme u razgovoru sa vrijednim članicama Vijeća žena Medžlisa Rijeka koje uspješno i predano rade uz svesrdnu podršku glavnog imama Hajrudin ef. Mujkanovića i njegove supruge muallime Almedine Mujkanović.  

  • 0101