A+ A A-

Tešanj: Glavni imam posjetio škole na području Usore i Tešnja

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić je 11. 03. 2015. godine, u pratnji imama džemata Tešanjka Mustafe ef. Balića i sekretara Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tešanj Rašida Orlovića, posjetio Mješovitu srednju školu Stjepana Radića u Žabljaku – općina Usora. Domaćin im je bio direktor škole Jakov Kulić. U srdačnom razgovoru direktor škole je upoznao goste sa tekućim aktivnostima, nastavnim planom i programom, osnovnim podacima o učenicima i nastavnom osoblju, dok su gosti  direktora Kulića upoznali sa Medžlisom IZ-e Tešanj. Tokom susreta je razmatrano pitanje mogućnosti, organizacije i uvođenju nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za učenike muslimane koji pohađaju ovu srednju školu.

12-03-2015-11-tes-1

Mješovita srednja škola Stjepan Radić ima sjedište u Žabljaku, općina Usora, a kao mješovita škola u svom sastavu ima gimnaziju, tehničke i srodne i strukovne škole. Nastava se izvodi na hrvatskom jeziku a pohađaju je većinom učenici hrvatske nacionalnosti s područja općina Usora i Tešanj a manjim dijelom i učenici bošnjačke nacionalnosti iz općina Tešanj i Doboj Jug.

Na kraju posjete glavni imam se zahvalio direktoru i pozvao ga na uzvratnu posjetu Medžlisu IZ-e Tešanj.

12-03-2015-11-tes-2

Pored ove posjete glavni imam je, u okviru svojih redovnih planskih aktivnosti,  u februaru i martu 2015. godine posjetio osnovne škole na području Medžlisa IZ-e Tešanj. Tim posjetama prisustvovali su i imami gravitirajućih džemata odnosnog školskog područja. Na ovim sastancima je sa direktorima škola razgovarano o nastavnom predmetu Islamska vjeronauka, organizaciji nastave uz omogućavanje obavljanja džuma-namaza učenicima i nastavnicima, o dosadašnjim i novim vidovima saradnje navedenih škola sa Medžlisom i imamima u džematima iz kojih učenici pohađaju navedene škole, te o predstojećem takmičenju učenika završnih razreda osnovnih škola i I razreda srednjih škola.