Promo banner

A+ A A-

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu posjetio džemate u Njemačkoj

Rukovodilac odjela za dijasporu Uprave za vanjske poslove i dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić proteklog vikenda posjetio je nekoliko džemata na prostoru Njemačke. Predvođenjem džume namaza u ptak 27. februara 2015. godine, u Hamu zvanično je i započela ova posjeta. U ovom gradu živi veliki broj Bošnjaka, od kojih je oko 400 porodica uključeno u rad IZ-e. Prostrane džematske prostorije pružaju veoma dobre uslove za rad, te i sama posjeta na džuma namazu na najbolji način govori o veličini ovog džemata. Nakon penzionisanja vrijednog imama Ibrahim ef., koji je uistinu dao veliki doprinos džematu, sigurni smo da će i angažman novog imama Nedžad ef., koji se u kratkom periodu svojim radom uspio nametnuti, donijeti brojne uspjehe u narednom periodu.

U subotu poslije podne namaza Mirsad ef. je prisustvovao hatmama u džematu Hagen gdje je 12 kandidata pred vrijednim imamom Rasim ef. Žigom završilo svoje prve hatme. Djeca su uistinu pokazala visok stepen znanja iz učenja Kur‘ana, akaida, fikha i istorije islama. U prigodnom obraćanju za ovu priliku, Mirsad ef. je uputio i čestitke učesnicima hatmi, njihovim roditeljima i muallimu Rasim ef. prenoseći im i selame od uvaženog Reisu-l-uleme.

Isti dan nakon akšam namaza Mirsad ef. je posjetio džemat Oberhausen gdje je održao predavanje velikom broju prisutnih džematlija, a nakon toga je nastavljeno i druženje do iza jacije namaza. Ovaj džemat je kupio veliki prostor na kojem planiraju izgraditi i džamiju. Mirsad ef. je pohvalio i rad vrijednog imama ovog džemata Duran ef. Pintola.

U nedjelju iza podne namaza Mirsad ef. je prisustvovao i centralnom programu za ovu priliku, mevludu nakon preuređenih prostorija u džematu Castrop Rauxel. Pored domaćih ovom programu je prisustvovao i veliki broj džematlija i imama susjednih džemata. Otvarajući ovaj program, imam džemata Nedžad ef. Bečić se zahvalio svima na dolasku, a posebno kolegama imamima i gostu iz Sarajeva Mirsad ef. Nakon prigodnog obraćanja Mirsad ef. imam domaćin Nedžad ef. se zahvalio, a potom je pobrojao i sve zaslužne džematlije koji su u proteklom periodu neumorno radili, kako bi ovaj objekat dobio željeni izgled.

  • 0101