Promo banner

A+ A A-

Održana redovna skupština Medžlisa IZ Sarajevo

U srijedu 25. februara 2015. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, održana je I redovna sjednica Skupštine Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Sjednica je započela izborom Radnog predsjedništva u sastavu: g. Nurif Herić, predsjednik, g. Omer Sarajlić, član i g. Zijad Suljić, član. Sjednici je prisustvovao i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji se kratko i obratio, čestitavši novoizabranim članovima Skupštine, ali i novim članovima Izvršnog odbora MIZ-e Sarajevo, te novom starom predsjedniku g. Jusufu Zahiragiću. Muftija je pozvao sve članove Skupštine da daju svoj doprinos u radu džemata i džematskih odbora čiji su oni delegati u Skupštini medžlisa, ali se u svom obraćanju  osvrnuo i na trenutnu situaciju u Islamskoj zajednici te društvu i državi općenito, istaknuvši da se Zajednica nalazi u velikim reformama te da je trenutna situacija u državi delikatna, zbog zastoja u procesu formiranja vlasti na svim nivoima.

04-03-2015-08-skup-miz-sar-1

Nakon jednoglasnog usvajanja dnevnog reda, pristupilo se razmatranju i usvajanju prijedloga Izvještaja o radu Izvršnog odbora MIZ-e Sarajevo u 2014. godini, koji se sastojao iz dva dijela: Izvještaja o radu Izvršnog odbora MIZ-e Sarajevo i Izvještaja o radu vjersko-prosvjetne službe MIZ-e Sarajevo. Prvo izlaganje je imao g. Esad Karahmet, sekretar MIZ-e Sarajevo, koji je iznio osnovne informacije o radu i funkcioniranju Islamske zajednice u BiH, općenito, ali i o specifičnostima u radu MIZ-e Sarajevo, kao najvećeg medžlisa u BiH. G. Karahmet je prezentovao i rezultate rada Izvršnog odbora u protekloj godini, osvrnuvši se posebno na izgradnju i obnovu vjerskih objekata, stanje na sarajevskim mezaristanima i rezervacije grobnih mjesta, te stanje vakufske imovine na području MIZ-e Sarajevo.

Drugi izlagač je bio glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, koji je prezentovao Izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe MIZ-e Sarajevo u 2014. godini. Dr. Dautović je govorio o potrebnom jedinstvu i unapređenju Islamske zajednice u BiH, ali i stanju vjerskog života na području MIZ-e Sarajevo, koje je na osnovu jasnih pokazatelja ocijenjeno kao zadovoljavajuće. Glavni imam je prezentovao i aktivnosti koje su poduzete na unapređenju mekteba i mektebske nastave, ali i ostale aktivnosti iz rada ove službe, gdje su posebno istaknute aktivnosti i programi za mlade te Manifestacija „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“.

Izvještaj o finansijskom poslovanju MIZ-e Sarajevo u 2014. godini iznijela je šef finansija MIZ-e Sarajevo gđa. Ismeta Sućeska, nakon čega je razmatran i usvojen Plan rada Izvršnog odbora MIZ-e Sarajevo za 2015. godinu, kao i Plan rada vjersko-prosvjetne službe MIZ-e Sarajevo te finansijski plan za tekuću godinu. Uslijedila je diskusija i pitanja članova Skupštine, koji su na kraju jednoglasno podržali pomenute Izvještaje i Planove.

(www.medzlis-sa.ba)