A+ A A-

Održana tradicionalna večer Kur'ana i ilahija u Kirchheim Tecku

U subotu, 28.02.2015, održana je sedma po redu večer Kur'ana i ilahija u džematu Kirchheim Teck. Pred velikim brojem vjernika u prepunoj gradskoj sali i  lijepoj atmosferi, upriličen je bogat i sadržajan program u kome su učestvovali učači Kur'ana iz domovine, imami medžlisa Kiseljak, Emir ef, Pajt glavni imam, Šaban ef. Šljivar, Mustafa ef. Pašić, Abdussamed  Šljivar, učenik Gazi Husrev-begove medrese,  Amar Cikotić student FIN-a, hor ilahija „Džennetske ptice“ džemata  Kalibunar MIZ Travnik,  hor ilahija Bulbuli, mlađi horovi džemata Kirchheim Teck i recitatorska sekcija.

Gost predavač bio je poznati imam i vaiz iz Travnika Aljo ef. Cikotić. Programu je prisustvovao veliki broj vjernika iz susjednih džemata, nekoliko predsjednika džemata i dest imama na čelu sa glavnim imamom prof. Enver ef. Pašalićem. Ispred Mešihata prisutan je bio predsjednik IZ Edin Atlagić, Rasim Bedak i referent mr. Bilal ef. Hodžić. Program je vodio i moderirao pjesnik Mustafa Širbić. Program su otvorili najmlađi polaznici mekteba  ilahijama i recitalima, nakon čega je predsjednik džemata hadži Enes Seferović uputio selame i iskazao dobrodošlicu učesnicima i gostima. Uslijedilo je  milozvučno učenje odlomaka iz časnog Kur'ana  od strane imama, a poslije svakog  učenja, slušaoci su upoznati sa porukama tih ajeta na bosanskom jeziku. Voditelj je svakom učaču dao priliku da se predstavi i da kaže odakle dolazi. Nakon ciklusa učenja časnog Kur'ana, publici se predstavio hor Džennetske ptice iz Travnika sa četiri ilahije, kojeg su sačinjavale osam djevojaka i jedan pratilac sa defom.  Uslijedilo je kratko obraćanje predsjednika IZBNJ Atlagića i čestitka povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na kraju svog obraćanja, predsjednik IZBNJ uručio je zahvalnicu džematu Kirchheim Tek za kontinuirano učešće u zajedničkim akcijama, a posebno akciji prikupljanja stipendija koje vodi  humanitarni Fond Gazi Husrev-beg. Na kraju prvog dijela programa domaći hor Bulbuli nastupio je sa dvije Ilahije, nakon čega je uslijedila pauza za večeru, kahvu i kolače. Drugi dio programa započeo je insertom iz filma  o silovanim Bošnjakinjama  i tekstom o važnosti pamćenja i dokumentovanja tih zločina.  Zatim se, nadahnutim i emotivnim vazu-nasihatom, prisutnima obratio Aljo ef. Cikotić,  ukazavši na važnost, značaj i ulogu Kur'ana u životu vjernika. On je poručio da uputu, sigurnost, sreću i smiraj trebamo tražiti u svakodnevnom druženju sa Allahovom Knjigom, a posebno da redovno čitamo njen prevod na bosanskom jeziku. Pozvao je mlade da traže inspiraciju i odgovore za životne izazove u Kur'anu.

Pri kraju programa skupu se obratio imam džemata muftija Pašo Fetić zahvalivši se posjetiocima i gostima na prisustvu, a posebno se zahvalio kolegama imamima na odazivu, kazavši da ovim  šaljemo dobru poruku našim džematlijama. On je čestitao dan nezavisnosti BiH i podsjetio na značaj tog datuma i žrtve koje su date za njen opstanak. Podsjetio je na gostoprimstvo ove države i njenog naroda prema Bošnjacima, te naglasio da to ne treba zaboraviti. Učenjem, radom i ponašanjem  pokažimo našim domaćinima svu ljepotu i toplinu vjere islama, poručio je muftija na kraju svog obraćanja. Program je završen zajedničkom ilahijom i fotografisanjem svih izvođača.

A.F.

  • 0101