A+ A A-

Dan nezavisnosti obilježen u džematima od Kotor Varoši do Australije i Amerike

Bošnjaci u Adelaidu obilježili Dan nezavisnosti BiH

Udruženje Bošnjaka Južne Australije – Bošnjački Mesdžid Adelaide upriličio je svečanu ceremoniju u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koju su prigodnim sadržajima: recitacijama, porukama, poezijom i umjetničkim stvaralaštvom izveli polaznici Mekteba i Bošnjačke etničke škole sa svojim učiteljima, u subotu 28.02.2015 u Multifunkcionalnoj sali naše zajednice.

 Ceremoniji su svojim dolaskom svjedočili dobri Bošnjaci Adelaida, roditelji, džematlije i prijatelji Bošnjaka i BiH. Skupu su se obratili predsjednik džemata Muradif Muratović sa osvrtom na burnu milenijumsku historiju BiH i borbu Bošnjaka za dobro BiH. Zatim je izlagala Sabina Gredelj, direktorica Bošnjačke etničke škole zahvaljujući roditeljima i članovima zajednice na shvatanju važnosti i nesebičnoj podršci radu škole i njegovanju bosanskog jezika i tradicije Bošnjaka i vrijednosti bosanskog dobrog čovjeka. Na kraju programa riječ je uzeo imam džemata Ismet ef. Purdić, podcrtavajući cilj, put i aktivnosti koje stoje pred Bošnjacima kao izazov i jedini način očuvanja sebe u svome, naglašavajući da je to lanac neprekidni bošnjačkog izgaranja i truda, dobra i insanijjjeta na putu afirmisanja duha domoljublja, vjere i emeneta prema šehidima, sebi, pradjedovima i djeci našoj koja stasavaju i dolaze da žive s ponosom na grumenu i kamenu bosanskom, prkoseći dušmanima, neljudima, braneći kosti žrtava, njegujući miris šehidskih stopa i sadeći mladicu bošnjaštva koja se do neba diže i beharom dobra i ljepote Bosnu i Hercegovinu zasipa.

Nakon ceremonije, proučena je dova za dobro BiH, Fatiha šehidima i nevino ubijenim, obavljen je akšam-namaz, a zatim je slijedio bosanski mehabbet i druženje s porukom da Bosna ima sinove i kćeri koji je vole i za njeno ime i dobro se spremno bore, uz milost i blagoslov Boga Jednoga Velikoga.

  • 0101

Dan nezavisnosti obilježen i u Bošnjačkom islamskom centru u Brisbanu

Svoju privrženost domovini i njenim značajnim datumima Bošnjaci su pokazali i u subotu 28.02.2015.g. u prostoru osnovne škole u Runcorn Heights State School kao i 1.03. u Brisbanu. Nisu štedjeli ni svoga vremena, niti truda, a ni novca, da doputuju sa udaljenosti i do stotinu kilometara. Poseban doprinos svečanosti dao je svojim prisustvom i ambasodor BiH u Australiji, Bakir Sadović. On je prvi poslije intoniranja himni obiju država izašao za govornicu i u veoma konciznom govoru podsjetio na put koji je prošla  Bosna i Hercegovina, od disolucije bivše nam države, do njezinog priznanja i međunarodne afirmacije. Svojim dugotrajnim pljeskom prisutni su pokazali koliko im znači prisustvo  podrška ambasadora BiH. Drugi od zvaničnika obratio se parlamentarac Queensland-a Duncan Pegg koji je istaknuo da mu je ovo prvo učešće na obilježavanju značajnih datuma Bošnjačke zajednice Queensland-a, da je počastvovan pozivom i da je spreman na saradnju u najširem obimu. Njegove riječi podrške i poziva za saradnju bile su pravo ohrabrenje za sve prisutne i one koji su čekali da pokažu šta su pripremili za tako značajni jubilej svoje domovine. Treći po diskusiji bio je novinar i publicist Alija Resulović, jedna od legendi bosanskohercegovačkog novinarstva. U veoma iscrpnoj diskusiji on je podsjetio na čitav historijski put radanja i bolnog odrastanja BiH. Posebno akcentirajući najteže periode u bosanskohercegovačkoj prošlosti od prvog bosanskog bana Borića, Kulina, kralja Tvrtka, pa sve do bošnjačkih iseljavanja, protjerivanja, silovanja…Na momente bolna i potresna diskusija bila je u funkciji podsjećanja i opomene da se ne zaborave sve strahote kroz koje su prošli svi oni koji su Bosnu i Hercegovinu nosili u srcu i gajili iskrena osjećanja prema njoj.

Njegova diskusija bila je poetična, potresna i odala je beskompromisnog borca punog oratorske energije.

Potom je uslijedio kulturno-zabavni dio programa u kome su prvo nastupili najmlađi učesnici koji su horski izveli pjesmu “Djeca su vojska najjača. U svojim rukama su držali transparent na kome je pisalo “Bosanska škola” i s tim dali do znanja da ta Škola ima perspektivu i snažnu potrebu da se razvija.,a vrijedne učiteljice Amela Dajić i Altijana Hromadžić dodatnu želju  i motiv da  Škola bude još uspješnija,organizovanija i mnogobrojnija.

Naredna tačka je bila recitacija “Zemlja Bosna” koju je odrecitovala Ajla Šljivar koja se za ovu priliku posebno kostimiraala u nacionalnu nošnju i  recitovala u posebno svečanom tonu. U zajedničkom nastupu se čula i vidjela recitacija “Kolika je Bosna” koju se izvele Elma Helać i Amina Agović. Posebno vrijedna tačka večeri bila je  poznata ilahija “Pjesma o Bosni koju je izvela Sadifa Šljivar u svoj veselosti srca i duše. Poznatu i svima dragu pjesmu Nedžada Ibrišimovića “Bosna” govorila je, jedna od najmlađih učesnica programa, Sara Hromadžić. Izuzetno spretna i snalažljiva voditeljica Dženita Balić je morala kazati i koju riječ više da pokrije pauzu koja je nastala dok se ona spremala.. Kad se Sara pojavila  bila je lijepa kao Bosna i bila je nošnjom  kao “ćilimom zastrta” Zadnja tačka u program bio je monolog Sadila Mehmedovića, profesora Mješovite srednja škole Srebrenik, koji boravi u svojstvu  gosta u našem Centru. Monolog “Tvrtko” uspio je nasmijati oko 200 prisutnih posjetioca i vratiti ih u njihovu domovinu i podsjetiti kako je bosansko kraljevstvo u jednom periodu bilo najmoćnije na Balkanskom poluostrvu. Sve je završilo u vedrom tonu i sa slatkom zakuskom...

Ali, kao što rekosmo, to nije bilo sve. Na sam Dan nezavisnosti, dakle, 01.03.2015.g., u Brisbanu je održan nogometni turnir na kojem je učestvovalo 5 ekipa: Stari most, Mladost, Brisban Sikh United, te veterani Gold Coasta i Brisbana. U svečanoj i prijatelskoj atmosferi i pred mnogobrojnom publikom u finalnoj utakmici trijumfovala je ekipa FK Starog mosta nad ekipom FK Mladost sa rezultatom 4:2, ali tek poslije izvođenja jedanasteraca (u regularnom toku bilo je 2:2). Da je borbenost bila glavna odlika turnira potvrđuje i rezultat na revijalnoj utakmici izmedu Gold Coasta i Brisbana gdje takođe u regularnom toku nije bilo pobjednika, a poslije izvođenja jedanaesteraca rezultat je bio takode 4:2 u korist prisebnijih veterana Gold Coasta.

Šta na kraju reći osim s ponosom istaknuti da ni razdaljina od 22 hiljade kilometara nije izbrisala Bosnu i Hercegovinu iz srca Bosanaca i Hercegovaca i njihovu potrebu da ovaj važan dan u proslosti BiH obilježe  i na kulturnom i na sportskom polju. Organizacija u oba dana je bila na najvišem nivou uz posebno veliki trud članova Islamske zajednice kao i pojedinaca koji se nisu štedjeli. Posebno pohvalno za cjelokupnu organizaciju i izvedbu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH se izjasnio ambasodor BiH U Australiji Bakir Sadović koji je u oba dana proslave proveo u društvu onih koji svoju domovinu duboko osjećaju i proslavljaju sve ono što je uz nju vezano. Posebne pohvale u završnom govoru ambasodora pale su na trud i uspješnost efendije Omerović Sifeta koji je svemu ovome dao najveći doprinos. Ono što je u svemu najbitnije je to da Islamski bošnjački centar Brisbane, iako je tek nedavno otvoren, skreće pažnju svojim aktivnostima.

  • 0101

Dubrovnik: Književno veče sa mr. Nusretom Omerikom povodom Dana nezavisnosti BiH

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Dubrovniku je priređen program Književno večer sa mr. Nusretom Omerikom. Svečanost su priredile organizacije Vijeće nacionalnih bošnjačkih manjina Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće nacionalnih bošnjačkih manjina Grada Dubrovnika, te Medžlis IZ Dubrovnik. Program je održan 28. februara 2015. godine, u prostorijama Hotela „Petka“, a otpočeo je sevdalinkom, koju je izveo Duo „A&S“, koji je još jednom prelijepom izvedbom sevdalinke i zatvorio svečanost. Književna večer bila je prilika za druženje i upoznavanje sa djelima mr. Nusreta Omerike, dugogodišnjeg profesora Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“, a danas savjetnika za Bosanski jezik i književnost pri Pedagoškom zavodu Mostar. O djelima mr. Omerike govorio je prof. Meadin Mrndžić, predstavivši djela u kojima se autor bavio istraživanjima usmene književnosti i određenih motiva koji su zastupljeni u toj književnosti. Posjetioce je prof. Mrndžić upoznao sa karakteristikama i odlikama djela: „Biserna školjka“, „Od zlata jabuka“, „Cvijeće mi polje prekrilo“ i „Kad izvoru se vratiš“. Pomenuta djela su svojevrsne antologije bošnjačke usmene poezije, jer u sebi sadrže motive iz usmenih lirskih pjesama,  sevdalinki, balada, romansi, otkrivajući nam neki novi svijet, pomalo zaboravljen i otrgnut od naše kulturne baštine.

Mr. Nusret Omerika u svom izlaganju posebno se osvrnuo na značaj očuvanja kulturne tradicije Bošnjaka, te razloge koji su ga naveli da se uveliko posveti istraživanjima na polju usmene književnosti. On je u svojim djelima istražio motiv cvijeća, islamske motive u bošnjačkim usmenim lirskim i lirsko-epskim pjesmama, ali je svoju pažnju posvetio i mostarskim književnicima koji su pisali na jednom ili više orijentalnih jezika: arapskom, turskom i perzijskom. Pažnji Nusreta Omerike nisu izmakli ni alhamijado pjesnici  i prozni pisci Mostara, ali ni ciklus ciganskih pjesama, koje se svojom sadržinom i pjesničkim izrazom uklapaju u zadatu temu.

Autor je kazao kako je posebno zanimljiv veliki broj djevojaka i žena Mostara, koje su opjevane u najljepšim usmenim lirskim pjesmama, sevdalinkama, baladama i romansama, te se tim imenima i prilikama u kojima su opjevane pozabavio u djelu „Od zlata jabuka“.

Omerikino kazivanje o usmenoj književnosti Bošnjaka izazvalo je posebnu pažnju prisutnih, koji su u toku samog obraćanja autora otvorili ugodnu diskusiju sa njim i iznijeli određena razmišljanja o toj temi.  Bilo je vidljivo da je jedan takav sadržaj bio pun pogodak za Bošnjake koji žive u Dubrovniku.

Književnoj večeri su prisustvovali i mladi Islamske zajednice Republike Hrvatske, koji su tokom tog vikenda imali Susrete mladih i Književna večer je bila jedan od ugodnih i korisnih sadržaja tih susreta.

Promocija djela mr. Omerike bila je i medijski propraćena, te će se zapis o njoj moći čuti i na talasima Radija HRT Dubrovnik.

  • 0101

Dan nezavisnosti svečano obilježen i u Kotor Varošu

Na području medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš svečano je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na teritoriji medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš sa sigurnošću se može utvrditi hiljadugodišnje bivstvovanje Bošnjaka, odnosno Dobrih Bošnjana na ovim područjima, siguran pokazatelj su bogumilske hiše koje su i danas vidljive na području džemata Večići, a na prostoru koji se naziva Trzan,  na tom mjestu se nalazi i turbe o čijem porijeklu gotovo da nema pouzdanih podataka od kada datira, , a ono što je posebno zanimljivo i o čemu se malo zna i govori jeste da je nekrunisani bosanski kralj Hrvoje Vukčić Hrvatinić rođen i ukopan u Kotor Varošu, a o tome se danas ne može pronaći ni jedan spomen u Kotor Varošu, vjerovatno iz tog  razloga što asocira na hiljadugodišnju opstojnost bosanske države.

Stari grad Kotor u sklopu kojeg je bila i Sofi Mehmed pašina džamija i danas svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji Bošnjaka na ovim prostorima.

Kroz historiju ovo područje je bilo izloženo stalnim pogromima kojima je stanovništvo ovog kraja bilo izloženo, a posebno bošnjački živalj, jer je Kotor Varoš u neposrednoj blizini Banja Luke i vrlo važna putna komunikacija je prolazila ovim krajem. Nažalost kroz historiju se konstantno zapostavljao značaj i uloga Bošnjaka na ovim područjima i njihov doprinos bosanskoj državi.

Kako je bilo u davnoj historiji tako se nastavilo i u novije vrijeme, tako na primjer malo ko zna da se u Večićima u periodu od maja 1992. godine do 3, novembra iste godine u potpunom okruženju pružao otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji nije birao sredstva  prilikom napada na ovo mjesto, tako je dokumentovano i arhivskim snimcima se mogu potvrditi napadi avijacijom i kasetnom municijom, tenkovski napadi, kao i napadi elitnim postrojbama bivše JNA, a u toj borbi živote za Bosnu i Hercegovinu je dalo gotovo 400 šehida, kao što ni mnogi nisu upoznati sa višegodišnjom borbom Bošnjaka za ukidanje diskriminacije u obrazovnom sistemu entiteta Republika Srpska u kojem bošnjaci nemaju mogućnost izučavanja Bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

Kotorvaroški bošnjaci nastavljaju hiljadugodišnju tradiciju i dan danas je vjerno njeguju, tako je u subotu 28. februara 2015. godine u džamiji u Vrbanjcima održana tribina, na kojoj je gost predavač bio profesor historije Muhamed Halilović, a tema je bila: „Bosna i Hercegovina kroz historiju“. Tribini je prisustvovao veliki broj džematlija koji su došli da se i podsjete, ali  i nauče nešto novo o BiH, jer o tome nemogu učiti u školama u RS-u.

U nedjelju 1. marta u  džematu Hanifići održan je historijski čas za polaznike mektebske pouke, gdje su djeca kroz video materijal mogla vidjeti zanimljivosti o svojoj domovini Bosni i Hercegovini, a posebno zanimljivo je bilo zanimljivo vidjeti njihovo ponašanje i reakciju na intoniranje državne himne, jer je većini djece ovo bilo prvi put da na ovakav način  odaju počast državnom simbolu.

  • 0101

Dan nezavisnosti BiH obilježen u Čikagu

Bosanska škola koja djeluje pri Bosnian Islamic Cultural Center (BICC) u Čikagu, u nedjelju 1-og marta 2015.godine, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličila je zabavu za stotinu svojih učenika.

Bila je to prilika da profesorice bosanskog jezika i književnosti, Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović, djeci predstave historijat Bosne i Hercegovine, kažu nekoliko riječi o Danu nezavisnosti, te da kroz veselu radionicu sa djecom urade nekoliko zanimljivih projekata. Slušanje himne, crtanje zastave Bosne i Hercegovine, iskruživanje sarajevske Vijećnice, kule Huseina kapetana Gradaščevića, travničke tvrđave, stolačkih stećaka, Starog Mosta i ostalih znamenitosti naše države, bilo je posebno zabavno i interesantno.

„Kada se ovoj našoj djeci predstave kulturno-historijski spomenici Bosne i Hercegovine, ljepote bosansko-hercegovačkih gradova, rijeka, planina, oni požele da žive u njoj. Ova djeca u BiH dolaze svake druge ili treće godine, malo je njih kojima roditelji mogu priuštiti odlazak svake godine. Zbog toga želimo da njihov odlazak u Bosnu i Hercegovinu bude iskorišten na način da posjete neke od bosansko-hercegovačkih znamenitosti te da budu ponosni na hiljadugodišnju historiju naše države“,  kaže profesorica Amina Sendić-Mešić.

Ovo druženje imalo je za cilj da djecu približi Bosni i Hercegovini jer 90% polaznika Bosanske škole rođeno je u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da o rodnoj grudi svojih roditelja mogu slušati jedino na časovima Bosanske škole ili putem medija.

Tako profesorica Enisa Omerović o faktorima koje ih motivišu za nastavu sa ovom djecom kaže: „Znatiželja ove djece da nauče nešto više o Bosni i Hercegovini daje mi motiv da se za svaki čas bolje pripremim te da im svake godine poboljšavamo sadržaj. Najveća mi je radost kada dijete posjeti neka značajnija mjesta u BiH, poput šehidskog mezarja u Potočarima ili visočkih piramida, a onda se hvali prijateljima. Danas su posebno radosni, jer kako kažu ovo im je najljepši dan zato što slavimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.“

Bosanska škola u ovom centru djeluje od 2012.godine, a pokrenuta je na inicijativu imama hfz. Muriza Mešića, uz neizostavnu podršku džematskog Odbora. U okviru nje djeca uče bosanski jezik, historiju i geografiju Bosne i Hercegovine, te kulturu i tradiciju našeg naroda,. Djeca rade na osnovu udžbenika za osnovne škole u BiH, a u nedostatku adekvatnih udžbenika nastavne sadržaje za djecu pripremaju voditeljice ove škole. U narednom periodu planirano je da u saradnji sa ambasadom BiH u SAD-u, odnosno bh konzulatom u Čikagu, svi polaznici Bosanske škole dobiju svjedočanstva po uspješnom okončanju školske godine.

  • IMAG2692IMAG2692