Promo banner

A+ A A-

Turski interpretator ilahija Necip Karakaya održao koncert u Tuzli

Piše: Džanan Ribić

Behram-begova medresa organizirala je u četvrtak (19.02) u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru koncert ilahija i kasida. Turski interpretator ilahija Necip Karakaya i Hor Behram-begove medrese puna dva sata tuzlanskoj publici pružili su nezaboravnu koncertnu noć, upotpunjenu mnogobrojnim ilahijama koje do sada publika nije imala priliku da čuje.

20-02-2015-09-vec-il-tuz-1

Prije samoga koncerta Necip Karakaya izjavio je da je u Tuzlu došao kako bi ljudima ukazao na  plemenite vrijednosti koje islam promovira.

- Vjerujem u mir, blagostanje, i sreću za sve ljude. Zbog vjerovanja u ove vrijednosti, koje islam promovira došao sam u Tuzlu. Sa ciljem da ilahije koje ja izvodim prenesem građanima Tuzle. Većina mojih ilahija ima značajan dio hadisa Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., i mnogobrojne kur`anske ajete. Tako da  na lakši način dopiru do srca svih gledatelja, i bude u njima pozitivne emocije  – istakao je Necip Karakaya.

Narodi Bosne i Hercegovine i Turske imaju puno toga zajedničkoga u svojoj bogatoj tradiciji. Ilahije koje se u obje države izvode od 1463.godine na najbolji način grade moste između dvije prijateljske zemlje i dva prijateljska naroda.

Većina gledatelja u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru nije krila svoje oduševljenje što je nakon nekoliko godina imala priliku da čuje turske ilahije.

Turska nacionalna televizija TRT AVAZ direktno je prenosila tuzlanski koncert ilahija i kasida. Tako da su gledatelji širom Turske imali priliku da vide Bosanski kulturni centar ispunjen do posljednjega mjesta, i mnogobrojne građane koji su stajali u dvorani, kako bi svoju dušu nahranili prelijepim ilahijama.