Promo banner

A+ A A-

Delegacija Muftijstva goraždanskog i MIZ Goražde u posjeti općini Goražde

U petak, 20. februara 2015. godine, delegacija Muftijstva goraždanskog i Medžlisa Islamske zajednice Goražde, koju su činili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim-ef. Džafić, predsjednik Izvršnog odbora ovog medžlisa mr. Kenan Kanlić i sekretar Muftijstva goraždanskog Dženan-ef. Imamović zvanično je posjetila Općinu Goražde.

20-02-2015-08-mo-go-pod-opc-1

Delegaciju Islamske zajednice je primio načelnik Općine Goražde dr. Muhamed Ramović, sa saradnicima g-dinom Enverom Adžemom, šefom Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica, mr. Sanidom Zirakom, šefom Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i zajedničke poslove, g-dinom Murisom Ajanovićem, šefom Službe za geodetske, imovinskopravne poslove i katastar nekretnina, g-đom Emirom Djana, višim stručnim saradnikom za obrazovanje, nauku, kulturu, sport i vjerska pitanja, te g-đom Zihretom Perjan, stručnim saradnikom za poslove samostalnog privređivanja, poduzetništva i poslovnih prostorija u vlasništvu Općine.

Muftija Remzija-ef. Pitić govorio je aktuelnim procesima institucionalnog jačanja Islamske zajednice, o proteklim promjenama njenog Ustava i nedavno završenim izborima na nivou džemata i medžlisa, te izboru članova Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Muftija je govorio i o projektima koji u ovoj godini stoje pred Islamskom zajednicom na ovom prostoru. Poseban naglasak stavio je na manifestaciju Dani Huseina ef. Đoze, koja je ove godine planirana za početak juna, tačnije od 01. do 07.juna 2015.godine. Ranije je dogovoreno da će u realizaciji ove manifestacije učestvovati Muftijstvo goraždansko, Medžlis Islamske zajednice Goražde, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Općina Goražde. Ova je manifestacija planirana kao vjersko-kulturna manifestacija čiji je glavni cilj doprinos kulturnoj svijesti ovdašnjeg čovjeka. Vezana je za ime Huseina-ef. Đoze zbog njegovog iznimnog doprinosa vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine. Muftija Pitić čestitao je dr. Ramoviću i njegovim saradnicima za uspjehe koje su postigli u svom radu, a za dobrobit Goražda i njegovih stanovnika, te im se zahvalio za pomoć i podršku radu organa Islamske zajednice na ovom prostoru.

Načelnik dr. Muhamed Ramović govorio je o projektima koje je Općina Goražda realizirala u proteklom periodu, te vidnom napretku ovog dijela Bosne i Hercegovine. Govorio je i o nekim od važnih projekata čija je realizacija planirana u narednom periodu. Zahvalio se za čestitke i pohvale koje su upućene njemu i njegovim saradnicima, te istakao svoje i opredjeljenje svojih saradnika za rad za dobrobit ove općine i njenih stanovnika, a saradnja sa Islamskom zajednicom ocijenjena je kao jedan je od važnih koraka na putu postizanja tog cilja.

Potom je razgovarano o nekim od aktuelnih pitanja i projekata, te mogućim oblicima saradnje. Ova je posjeta ocijenjena vrlo korisnom.

Dženan Imamović