Promo banner

A+ A A-

U Nevesinju održana javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“

Na poziv Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje Mehmed ef. Čopelj i nevesinjski paroh Zoran Ilić u skupštinskoj Sali opštine održali su jučer, 18. februara, javnu tribini pod nazivom „Moj doprinos trajnom miru“. Tribina je realizirana u sklopu USAID-ovog programa PRO – budućnost u saradnji sa CRS-om (Catolic Relif Servis), Katoličkom biskupskom konferencijom, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banjaluke a prisustvovalo joj je desetak predstavnika nevladinih i vladinih organizacija iz Nevesinja i Mostara.

Uloga Međureligijskog vijeća u ovom projektu je, kako je naglasio Igor Kožemjakin, naglasiti doprinos crkava i vjerskih zajednica u aspektu religijskih učenja trajnom miru. „Danas smo pokušali pored religijske perspektive izgradnje mira bazirati se i na individui, da vidimo šta svako od nas može učiniti i koliko može dati ličnog doprinosa izgradnji trajnog mira“, rekao je Kožemjakin. Istakao je da će Međureligijsko vijeće u budućnosti svoje projekte proširiti i na učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se učenici upoznali sa vjerskih obredima drugih religija i sa arhitekturom vjerskih objekata.  „Na taj način ćemo približiti jedne drugima i graditi budućnost na sličnostima, a ne na razlikama. Danas sam bio iznenađen izlaganjem uvodničara i počašćen da sam čuo da je saradnja između vjerskih zajednica u Nevesinju mnogo bolja već što se to čini sa distance, jer opće je poznato da je i ovdje bilo puno problema i da smo vidjeli da se povjerenje među ljudima vraća“, rekao je Kožemjakin.              

Osim islamskih vjerskih normi o međureligijskom razumijevanju Mehmed ef. Čopelj naglasio je  i lično opredjeljenje za budućnost na način da svojom ponašanjem, prisustvom, pokretom i djelom prihvata stvarnost onakvom kakva jeste i da u zajedničkim druženjima, naporima učestvuje u stvaranju ambijenta u kojem će se svi osjećati bolje, humanije, zdravije; bez da iko ikome učini bilo kakvu krivdu. U izlaganju je vrlo pohvalno tretirao lokalno srpsko stanovništvo i opštinsku administraciju koja mu je u svemu izlazila u susret.

„U našoj javnosti se malo zna o tim dobrim odnosima. Tokom proteklih 15 godina otkako se desio povratak Bošnjaka u Nevesinje medijske vijesti su bile obostrano dozirane. Nekad čak toliko da nam se desilo da su ljudi počeli zaboravljati datume, aktere i poruke s tih događaja, jer nemaju se odakle podsjetiti.

Prva obnovljena džamije na području Republike srpske bila je džamija u Kljunima kod Nevesinja, premda će zbog toga što su mediji drugačije napisali taj primat pripasti jednoj džamiji u Krajini. U selo Kljuna povratak se desio 20. jula 1999.g. S prvim kućama počela je i obnova džamije. Brojni su aktivisti iz Sarajeva, Mostara s velikom pažnjom pratili svaki korak, svaki dopis i administrativnu prepisku. I sve je išlo kako treba. Organizirane su i dobrovoljne akcije. Džamija je obnovljena i za svega mjesec dana mogao se formirati džemat. Džumu namaz klanjali smo 13.08. 1999.g. A svečano otvorenje desilo se 15.7.2000.g. Značajnu ulogu u obnovi džamije imao je predratni nevesinjski, imam rahmetli Adem ef. Omerika, koji je  pričao o velikoj podršci i razumijevanje od sveštenika u Nevesinju. To vrijeme, dozvolite mi da vas podsjetim, i nije bilo baš naklonjeno za aktivnije procese obnove vjerskih objekata, veći stepen koegzistencije i međunacionalnog razumijevanja, jer ratne rane bile su još svježe. Tokom obnove svih naših džamija u nevesinjskim selima nije zabilježen niti jedan jedini incident. Da to metaforično izrazim niko nikog ni poprijeko nije pogledao, a kamoli šta drugo. Istini za volju finansijske podrške od opštine Nevesinje nismo imali“rekao je ef. Čopelj.

Dobru međureligijsku saradnju ef. Čopelj je ilustrirao jednim starim i jednim novim primjerom. Naime, prilikom obnove džamije u Odžaku mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je bio i ovdje na službi, u međusobnom kontaktu sa sadašnjim mostarskim muftijom Salem ef. Dedovićem službeno je posjetio to gradilište sa načelnikom opštine Nevesinje Branislavom Mikovićem i radnicima priredio jedan izuzetno vrijedan gest pažnje, baš kako je to nekad bilo u ovom kraju. Krulj je radnicima ispekao jagnje i počastio ih. S druge strane predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Mostar donirali su skroman novčani iznos za gradnju crkve u Odžaku. Ljubovića džamija u Odžaku i nova crkva koja se još uvijek gradi udaljene su svega stotinjak metara jedna od druge.  Nevesinje je i u tom pogledu vrlo interesantno jer su kod sahat kule izgrađene i crkva i džamija a dijeli ih samo uski kolski prolaz. „Vjerujem da u cijeloj Bosni i Hercegovini nije manja udaljenost jedne vjerske bogomolje od druge. Dijeli ih svega desetak metara. Doduše Dugalića džamija je porušena i ja se nadam, daće dragi Bog, da ćemo je uskoro obnoviti i da će i generacije koje su iza nas imati se čime ponositi“, rekao je ef. Čopelj.

Nevesinjski paroh Zoran Ilić referirao se na važnost razumijevanja kao osnove za plodotvoran dijalog. „Da bi razumijevanje drugog čovjeka bilo efikasno potrebno je imati zdravu duhovnu i intelektualnu nutrinu koja podrazumijeva znanje slušanja, uvažavanje argumenta i činjenica“, rekao je Ilić. Govoreći o povjerenju Ilić je ocijenio da povjerenja nedostaje u svim segmentima društva. „ Bez povjerenja nema ni iskrenog vjerovanja. Nepovjerenje izaziva strah od drugog“, upozorio je. Tumačeći hrišćanska  vjerska učenja posebno se zadržao na pitanju ljudske odgovornosti. „Iskrena pobožnost i odgovornost pred Bogom pomažu da se život na ovom svijetu učini boljim. Moja odgovornost u odnosu na željenu vječnost, koju vjernik priželjkuje, počinje i odnosi se na ovdje i sada“, podvukao je Ilić.

Fokusirajući se na pitanja međureligijske saradnje podsjetio je na globalne probleme u svijetu koji nužno prijete i manjim životnim sredinama poput važnosti ekologije i očuvanja mira u svijetu. „Osjećamo potrebu da o tim problemima  stalno govorimo na našim bogosluženjima, jer naša uloga je da ljudima govorimo i podsjećamo ih kako treba da se formira i kako treba da izgleda zajednica “, rekao je Ilić.

U diskusijama prisutni su isticali brojne primjere dobre saradnje i uloge nevladinih organizacija u podizanju svijesti kod različitih struktura stanovništva.

  • 0101