A+ A A-

Dr. Dževada Šuško dio ekspertnog tima projekta HIP

Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dr. Dževada Šuško, izabrana je u ekspertni tim regionalnog projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ (HIP). Od 50 prijavljenih na regionalni poziv za eksperte, odabrano je 10 stručnjaka koji će učestvovati u pisanju udžbenika kao i nastavnog plana i programa na predmetu historija za period od nastanka socijalističke Jugoslavije 1945., pa do njezinog raspada 1990.-ih.

18-02-2015-03-iitb-dir-hip-1

Ovaj projekat koji treba da pokriva 60 godina historije zapadnog Balkana podržala je Evropska Unija, a nosilac projekta je Anne Frank fondacija iz Amsterdama. Anne Frank fondacija promoviše dijalog i suočavanje sa prošlošću, te se bavi istraživanjima koja nastoje da ukažu na opasnosti antisemitizma, rasizma i diskriminacije, kao i na važnost slobode, jednakosti i demokratije. Radi se o dugoročnom projektu koji će pomoću radionica postepeno izraditi zajednički nastavni materijal za osnovne i srednje škole.

Cilj je da se podigne svijest o nacionalizmu, isključivosti, predrasudama i diskriminaciji, te da se pokrene kritičko razmišljanje o historijskim događajima pomoću novih edukativnih metoda. Nakon izrade nastavnog materijala, planirane su promocije u Zagrebu, Sarajevu i Skopju u 2016. godini.