A+ A A-

Deveto druženje Bošnjaka trećeg Medžlisa IZB Sjeverne Amerike

Od 14. do 16. februara 2015. godine na zimskom odmaralištu Pocono, Pensilvania je održano deveto druženje Bošnjaka Medžlisa III-Sjeveroistok ICNAB-a. Naime, Bošnjaci, članovi džemata ovog medžlisa se već tradicionalno okupljaju na druženjima a ovo je bilo najuspješnije, najbrojnije i nadamo se najuspješnije druženje do sada. Većinski posao oko organizovanja druženja su uradili predstavnici bošnjačkog džemata iz Philadephije na celu sa predsjednikom Kasimom Delalićem, imamom Amirom ef. Durićem, nezaobilaznim Murisom Džafićem, njegovom hanumom Sabinom, Sejom Kusturom, Mensurom Neimarlijom i ostalim članovima ovog malog ali veoma harmoničnog i aktivnog džemata. Po prvi put je unaprijed iznajmljen cijeli hotel za potrebe Bošnjaka. Hotel od preko 130 soba je u potpunosti bio popunjen a neki gosti su preusmjereni  u drugi obližnji hotel. Procjenjujemo da je na druženju bilo izmedju 500 i 600 osoba. Bogat vjerski program su izvodili mladi imami Medžlisa na  čelu sa glavnim imamom medžlisa Prof. Muris ef. Neimarlijom. Program su otvorili glavni imam Medžlisa i Sejo Kustura ispred džemata Philadelphia. Sejo je izrazio dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa planiranim aktivnostima na druženju a glavni imam je poselamio prisutne, zahvalio im se na rekordnom odzivu na druženje i podsjetio ih na važnost privrženosti Islamskoj Zajednici kao najvažnijoj, najjačoj i najsigurnijoj instituciji koju Bošnjaci u domovini a i u Americi imaju. Zbog nedavnih nemilih događaja  hapšenja nekoliko Bošnjaka zbog optužbi za pomaganje terorizma glavni imam je naglasio važnost poštivanja zakona i institucionalnog pomaganja i organizovanja prikupljanja pomoći u razne dobrotvorne svrhe kao i o važnosti vezanosti za džamiju i džemat Bošnjaka.

Atmosferu prve noći je posebno zagrijao specijalni gost druženja Madzid Abaza poznati izvođač ilahija, kasida i duhovne muzike koji je svojim milozvučnim glasom izmamio suze mnogim prisutnim vjernicima. U pauzi izmedju izvođenja ilahija nadahnutim predavanjem prisutnima se obratio i Dr. Aras Konjhodzic. Dr. Aras je naglasio važnost slanja djece na mektebsku pouku, podsjetio je prisutne na projekat “male medrese” projekat slanja djece i omladine u medresu u Visoko gdje u prelijepom ambijentu djeca i omladina uče o svojoj vjeri, kulturi i tradiciji. Sam Dr. Aras je svoju kčerku slao u “Malu Medresu” pa je pozvao i ostale roditelje da se uključe u ovaj projekat Islamske Zajednice. Također je spomenuo i razne projekte  koji postoje ovdje u Americi a namijenjeni su pomoći omladini da se nose sa izazovima današnjice. Nakon vjerskog dijela programa prve noći druženja uslijedio drugi dio programa u kojem su svoje sposobnosti pokazali predstavnici folklornog udruženja “Sedef” iz New Yorka, te su neki od gostiju otpjevali nekoliko sevdalinki. 

Svi dnevni namazi su klanjani u hotelu a poslije namaza imami su držali predavanja prisutnim vjernicima. Druge noći druženja, poslije jacije namaza prisutni imami:  Mukrem ef. Kamber, Mirzet ef. Mehmedovic, Ahmedin ef. Mehmedovic, Halil ef. Tok, te Dr Aras Konjhodzic i glavni imam Medzlisa Muris ef. Neimarlija su odgovarali na vjerska pitanja prisutnih, moderator je bio mladi Dzemal ef. Crnkic. Bila su to veoma uspješno iskorištena  dva sata vremena. Pitanja je bilo veoma mnogo ali plan programa je primorao moderatora da prekine ovu sesiju pa se nadamo da ce na nekom budućem druženju biti dati odgovori na pitanja koja su ostala neodgovorena. Program je nastavljen učenjem ilahija i kasida od strane nekoliko djevojaka i mladica kao i jos jednom prezentacijom folklora. Za sve to vrijeme u drugoj prostoriji djecu je zabavljao klaun kojeg je za ovu priliku pozvala Sabina Dzafic.

Prisutna omladina je tokom dana išla na skijališta obližnjih planina a u nedjelju navečer poslije programa odgovora na vjerska pitanja a nakon prezentacije koju je održao jedan od omladinaca sa omladinom se družio glavni imam Medžlisa Muris ef. koji im je održao predavanje na engleskom jeziku a zatim je odgovarao na mnogobrojna pitanja i probleme sa kojima se susreće omladina u Americi. Prisutno je bilo najmanje 70 mladica i djevojaka.

Druženje je privedeno kraju u ponedjeljak 16. februara, kada je nakon sabah namaza kao i prethodni dan jutarnji zikr vodio Mukrem ef. Kamber. Nakon doručka a tužnih lica jer se rastaju prisutni su se počeli razilaziti svojim kućama, umorni jer se veoma malo spavalo protekle dvije noći, napunjenih duša, zahvalni domaćinima i ispitujući kada je planiran termin održavanja desetog druženja Bošnjaka našeg Medžlisa.

  • 0101