A+ A A-

Manifestacija u džematu Ricken

Povodom 25 godina postojanja i kupovine vakufske zgrade, u subotu, 07.02.2015.g. džemat Ricken je organizirao manifestaciju. Snijeg i niske februarske temperature nisu omeli džematlije ovog kao i drugih džemata da u velikom broju prisustvuju događaju.

17-02-2015-08-rik-svic-druz-1

Mnogobrojni gosti, kako iz Švicarske tako i iz Domovine, uzeli su učešće u programu. Glavni gost bio je muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović koji je održao predavanje u kome je naglasio čast ali i obavezu pridržavanja Islama u ovom vremenu. Zatim gl. imam i predsjednik IZ-e u Svicarskoj, profesor Behram-begove medrese Amir ef. Hodžić, Senahid ef. Makić iz Bosanske Krupe te imami i predsjednici džemata u Švicarskoj. Poseban ton programu, učenjem Kur`ana  i ilahija, dali su članovi Hora Behram-begove medrese. 

Predsjednik džemata dr. Zijo Duranović je ukratko predstavio historijski hod džemata od Valda, Ritija, Nojhausa, Ucnaha, Kaltbruna, Smerikona pa do trenutne lokacije Rikena. Zatim je istakao kupovinu zgrade kao veliki uspjeh džemata. Približno 150 familija, koliko okuplja džemat, uspjelo je u vrlo kratkom roku isplatiti 500.000 od ukupno 1.100.000 franaka.

17-02-2015-08-rik-svic-druz-2

Džemat  je osnovalo nekoliko entuzijasta u privatnom stanu sa prvim imamom r. Faruk ef. Demićem, a nakon toga džemat je mijenjajući lokacije nastavio sa razvojem. Konačno, 2012.g. kupljene su vlastite prostorije, bivši hotel sa restoranom. 

Istim povodom, dan prije, u džamijskim prostorijama održan je i mevlud koji su izveli učenici Behram-begove medrese. Predavanje za hanume održala je Sidika Hodžić, prof.

Organiziranje ovakvih i sličnih manifestacija dodatno pokrene i homogenizira džemat, tako je bilo i ovaj put  te se zahvaljujemo svim džematlijama , omladini posebno, našim sponzorima i drugima  koji su dali svoj doprinos uspjehu programa.

S.T.