A+ A A-

Podsjećanje na značaj vakufa Gazi Turali-bega za razvoj Tuzle

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed Huskanović, imamio je džuma namaz i održao hutbu u petak 13. februara 2015. godine u tuzlanskoj Turali-begovoj džamiji.

16-02-2015-06-hut-polj-tuz-1

Glavni dio hutbe bio je posvećen 15.februaru 1572.godine. Na taj dan, daleke 1572.godine u Čačku najveći tuzlanski vakif Gazi Turali-beg potpisao je vakufnamu.

Hafiz Huskanović posebno je naglasio značaj Gazi Turali-bega za razvoj Tuzle, i vakufsku cjelinu koja je kroz historiju poboljšavala život svim građanima Tuzle.

- Zahvaljujući vakufu Gazi Turali-bega Tuzla je dobila prvi vodovod, kada je voda bila dovedena do džamije. Ne trebamo zaboraviti, iako je od tada prošlo dosta vremena, da je u sklopu vakufa bila osnovna škola za djevojčice, koju je pohađalo 250 učenica. Tada je kao i danas, posebno bilo važno da se školuju i obrazuju ženska djeca. U sklopu vakufa postojala su 32 dućana, han i musalla, koja se nalazila na području današnje stambene zgrade Cipelići. Najveći tuzlanski vakif, formirao je vakufsku kasu, iz koje su oni koji su htjeli da pokrenu neki posao mogli da uzmu pozajmnicu. Novac su vraćali bez kamate, nakon pokrenutog biznisa – kazao je hafiz Huskanović.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla nastojat će  iduće godine, nizom vjersko-kulturnih manifestacija da obilježi 15.februar, s ciljem trajnog sjećanja na značaj vakufnama Gazi Turali-bega za razvoj Tuzle kroz historiju.

- Bošnjaci danas više nego ikada prije trebaju da imaju svoje značajne datume, koje će dostojanstveno obilježavati. Želimo da 15.februara iduće godine još jednom podsjetimo na značaj Turali-bega. Zahvaljuući vakufu Gazi Turali-bega, Tuzla danas ima prelijepu Turali-begovu džamiju. Volimo je zvati i Poljskom džamijom. Ova prelijepa džamija 2005.godine je proglašena nacionalnim spomenikom BIH. Ne smijemo sebi dozvoliti nedostatak važnih historijskih datuma. Posebno u godini kada obilježavamo dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici. Značajni datumi trebaju da  nas podsjećaju na sve ono dobro i loše što nam se dogodilo – zaključio je u svojoj hutbi hafiz Huskanović.

Džuma namazu u Turali-begovoj džamiji prisustvovao je i  tuzlanski muftija Vahid ef.Fazlović, dr.Sead ef.Seljubac, pomoćnik muftije i predsjednik MIZ Tuzla, Hasan ef.Spahić.

Džanan Ribić