A+ A A-

Održana druga sjednica Skupštine Medžlisa IZ Mostar

Skupština Medžlisa IZ Mostar kojom je predsjedavao Ibrahim Kašić, održana u subotu 14.2.2015.g., usvojila je Izvještaj za 2014.g. i Plan rada za 2015.g Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar. 

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Izvršnog odbora Ramiza Jelovca zastupnici su iznijeli svoje primjedbe i tražili pojašnjenja po pojedinim stavkama iz Izvještaja i Plana rada Medžlisa. Najviše interesovanja pokazali su u pogledu unaprijeđenja rada džemata kao osnovne organizacione jedince Islamske zajednice i potrebi efikasnijeg organiziranja mektebske nastave. 

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić,  uz pojašnjenja o aktuelnoj reformi Islamske zajednice u BiH, insistirao je na višoj pažnji i podršci cjelokupne zajednice polaznicima mektebske nastave. „Mektebi u džematima Kočine-Masline i Vrapčići su primjeri kako se može djelovati u specifičnim uslovima. Uslovi za rad, od džemata do džemata, se razlikuju i naša je zajednička obaveza da u tom segmentu ulažemo više napora i da budemo podrška jedni drugima“, rekao je ef. Cikotić. 

Tokom diskusija zastupnici su isticali rezultate koje je Medžlis IZ Mostar postigao u poslednjih desetak godina, a koji nisu uvršteni u narativni dio izvještaja, jer, istaknuto je,  Medžlis IZ Mostar je jedan od najuspješnijih medžlisa u Bosni i Hercegovini. Diskutanti su posebno insistirali na aktivnijoj i većoj saradnji muallima i vjeroučitelja kako bi se rezultati na polju islamskog odgoja i obrazovanja bili još bolji i svrsishodniji. S tim u vezi usvojeni su zaključci da se iznađu najefikasniji metodi  veće saradnje vjeroučitelja i muallima. U izvještajnoj godini na polju obnove i izgradnje infrastrukture izgrađena je munara uz meketb na Bakračuši, obnovljen mekteb uz Šarića džamiju.

Sjednici Skupštine Medžlisa IZ Mostar prisustvovao je i mostarski muftija Salem ef. Dedović koji se u svom obraćanju fokusirao na potrebu ozbiljnosti i trezvenosti svih uposlenika i izabranih predastavnike Islamske zajedenice na svim nivoima. „Briga za džemat, za zajednicu i za svakog pojedinca treba biti prioritet u našem radu. Moramo sagledati šta imamo u našim džematima, a tamo, posigurno, imamo izuzetno veliki ljudski potencijal za razne vidove djelovanja“, kazao je muftija. Poručio je da se posebna pažnja usmjeri na prezentaciju islama putem društvenih mreža. „Stasava jedna nova generacija koja svoju kulturu i pismenost veže za društvene mreže“, kazao je muftija.    Govoreći o aktivnostima Islamske zajednice zaključio je da koncepti rada i djelovanja trebaju biti prilagođeni novim standardima života. „Moramo ulagati u sebe i svoje stručno usavršavanje. Nas vrijeme neće čekati. Mi se moramo prilagoditi vremenu savremenosti“, poručio je muftija Dedović.

Na sjednici je usvojen Poslovnika o radu Skupštine Medžlisa IZ Mostar.

  • 0101