A+ A A-

Radionica „Psihološka podrška djeci i roditeljima na Pedijatrijskoj klinici UKC Sarajevo“

Prva u nizu od jedanaest planiranih radionica pod nazivom „Psihološka podrška djeci i roditeljima na Pedijatrijskoj klinici UKC Sarajevo“ održana je u srijedu 11. februara 2015. godine. Organizator i inicijator ovog projekta je Odjel za odnose sa nevladinim organizacijama koji djeluje u okviru Uprave za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta IZ, a projekat se realizira u saradnji sa  humanitarnim udruženjem „Hedija“ iz Sarajeva i psihologinjom Aidom Tule.

Cilj ovog projekta je da djeci kojoj je bolest prekinula redovne aktivnosti i svakodnevne dječije radosti, uljepša jedan dan u bolnici kroz kreativne i edukativne sadržaje. Također, dok aktivistice i volonterke HU „Hedija“ realiziraju kreativne radionice sa djecom, sa roditeljima koji u bolnici borave kao pratnja svojoj djeci, psihologinja Aida Tule implementira radionice psihološke podrške koja podrazumijeva pristup osobama koje prolaze kroz stresan period života a koji zahtjeva dodatnu psihičku i socijalnu otpornost. Cilj ovog pristupa je povratiti kvalitetu života i spriječiti dodatne traumatične posljedice koje bi mogle naštetiti zdravoj funkcionalnosti pojedinca i zajednice.  Planirano je da radionice traju do kraja godine, sa tempom jedanput mjesečno.

Aktivistice i volonterke „Hedije“, njih pet, su u dvosatnoj radionici sa grupom od 14 djece radile kombinovanu tehniku dekupaža - tehnika koja se radi na drvenoj ploči. Radionici za roditelje pod nazivom: „Šta podrazumijeva kvaliteta života i kako je graditi“ koji je vodila psihologinja Aida Tule prisustvovalo je dvanaest roditelja.

Doktori i osoblje Pedijatrijske klinike na čelu sa direktoricom prof. Dr. Senkom Dinarević-Mesihović, kliničkim psihologinjama Lejlom Samjić-Hodžić i Ajselom Bučan-Varatanović su izrazili zadovoljstvo jučer urađenim i dali punu podršku ovom projektu i ovom prilikom im se najtoplije zahvaljujemo.

Ovaj projekat  predstavlja kontinuitet rada na implementaciji Platforme o saradnji Islamske zajednice i organizacija islamskog određenja koje djeluju u Bosni i Hercegovini koju je Rijaset usvojio u decembru 2013. godine. Suština platforme je unaprijediti povezanost (networking), te rad na zajedničkim projektima sa organizacijama islamskog određenja posebno u onim područjima i nišama u kojima IZ nije bila prisutna ili su te aktivnosti bile nedovoljne.

  • 0101